""Пошук компромісів буде непростим завданням""

7 травня 2011

Постійний Представник
України при Раді Європи
Микола ТОЧИЦЬКИЙ

Цього року Україна вперше за час свого членства у Раді Європи головуватиме у Комітеті міністрів цієї організації. Комітет міністрів (як і Парламентська Асамблея) є головним статутним органом РЄ. Він визначає основні напрямки діяльності Ради Європи, приймає рішення щодо висловлених Парламентською асамблеєю рекомендацій, а також затверджує програму діяльності організації та її бюджет. Рішення Комітету міністрів передаються урядам країн-членів Ради Європи у вигляді рекомендацій, він ухвалює декларації чи резолюції з політичних питань. За словами українських дипломатів, на посаді голови цієї структури Україна отримала ще один шанс затвердити свій авторитет серед впливових європейських інституцій. Якою бачить для себе цю роль наша держава? На це та інші запитання "УК" відповів Повноважний Представник України при Раді Європи Микола ТОЧИЦЬКИЙ.

Права дітей і місцевих громад

- Миколо Станіславовичу, коли офіційно розпочинається головування України у Комітеті міністрів РЄ?

- 11 травня у Стамбулі під час чергового засідання Комітету міністрів РЄ міністр закордонних справ Туреччини Ахмет Давутоглу (саме ця країна головувала у цьому органі попередні шість місяців) оголосить про передачу повноважень українській стороні. Він вручить Костянтину Грищенку символічний ключ від головування. Ось після цієї символічної церемонії і розпочнеться повсякденна діяльність України на посаді країни-голови у Комітеті міністрів РЄ.

- І які обов'язки покладаються на нашу країну?

- На час головування, яке триватиме з травня по листопад, глава зовнішньополітичного відомства України стає головою Комітету міністрів РЄ. Він також діє від імені Ради Європи на міжнародній арені, оголошує заяви від імені організації з приводу актуальних питань європейської та світової політики, представляє РЄ на переговорах з Євросоюзом та іншими міжнародними структурами, очолює делегації РЄ у ході посередницьких місій, пов'язаних зі складними внутрішньополітичними ситуаціями або конфліктами.

- Які пріоритети визначила собі Україна на час головування?

- Ще у липні минулого року Президент Віктор Янукович видав Указ "Про підготовку та забезпечення здійснення заходів, пов'язаних із головуванням України в Комітеті міністрів Ради Європи". Цей документ зобов'язав Кабмін серед іншого визначити пріоритети нашого головування у КМРЄ. Це, по-перше, захист прав дітей. Ми плануємо запровадити нові підходи Ради Європи до реалізації комплексної стратегії запобігання і протидії насильству над дітьми і розробити нові механізми для забезпечення прав дітей у сфері охорони здоров'я. По-друге, продовжувати роботу над відстоюванням прав людини і верховенства права. Для цього Україна зосередиться на реформуванні Європейського суду з прав людини. Особливий акцент робитиметься на попередженні порушень прав людини, оскільки у цьому полягає загальна стратегія РЄ. Третім пріоритетом Україна визначила собі зміцнення та розвиток місцевої демократії. Для цього ми запропонуємо широкий спектр заходів, які здатні підвищити якість життя пересічного громадянина завдяки створенню належних умов для сталого розвитку територіальних громад.

Знайти спільний знаменник

- З якими викликами, як ви очікуєте, Україні доведеться мати справу?

- Річ у тім, що глобальна реформа РЄ, яка передбачає реформування як статутних органів організації, так і Конгресу місцевих та регіональних влад, вступить у завершальну стадію саме у період головування України. І позиції усіх учасників реформи, м'яко кажучи, не завжди збігаються. Тому проведення консультацій та пошук компромісів буде справді непростим завданням і вимагатиме значної концентрації зусиль українських дипломатів. Крім того, не слід забувати про чутливі політичні питання, які постійно з'являються на порядку денному Ради Європи. Наприклад, діяльність РЄ у Косово, відносини з Білоруссю, стратегія РЄ щодо подій на Близькому Сході та у Північній Африці. І це далеко не весь перелік тих викликів, над якими нам треба буде серйозно працювати під час головування.

- Чи плануються якісь високі зібрання в РЄ на час головування України в Комітеті міністрів?

- На час нашого головування запланована досить широка програма заходів. Серед них є і так звані обов'язкові (наприклад, засідання Бюро ПАРЄ, засідання бюро Конгресу місцевих та регіональних влад РЄ), і заходи, ініційовані українською стороною. Їхня тематика зачіпає обрані нами пріоритети головування: міжнародні конференції "Протидія насильству щодо дітей: від окремих дій до комплексних стратегій" і "Дотримання прав дітей на охорону здоров'я". Крім того, у листопаді у Києві пройде 17-та сесія Європейської конференції міністрів з питань місцевого та регіонального врядування. Україна також має намір провести зустріч високого рівня "Рада Європи - Європейський Союз". Для обговорення на ній будуть винесені питання загальноєвропейського та світового значення. Конкретніше сказати не можу, оскільки тематика зустрічі лежить у площині відносин цих організацій. Але двосторонні відносини Україна - ЄС, а також наше членство в РЄ матимуть свій вплив на зміст та характер цього важливого зібрання. Оскільки наша держава - один із найактивніших і найвпливовіших учасників діяльності РЄ, а також передбачуваний і самодостатній партнер Євросоюзу.

Вікторія ВЛАСЕНКО

ДОCЬЄ "УК"

Микола ТОЧИЦЬКИЙ. 1993 року закінчив КДУ ім. Т.Шевченка (перекладач французької та англійської мов); у 1995 році - столичний Інститут міжнародних відносин (юрист-міжнародник). Кар'єрний дипломат. З 1993 по 2003 роки пройшов шлях від аташе до радника МЗС. 2005-2008 рр. - Генеральний консул України в Сан-Франциско (США). 2008-2010 - перший заступник керівника, керівник Головної служби з питань міжнародного співробітництва Секретаріату Президента України. З травня 2010 року - Постійний Представник України при Раді Європи.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua