"Послідовниця братів-французів Гобеленів"

Олександр ВЕРТІЛЬ
14 березня 2012

МИСТЕЦТВО. У Сумському художньому музеї імені Никанора Онацького відкрилася виставка робіт відомої майстрині Галини Михайличенко (1947 — 2011 рр.), яка створювала гобелени. В експозиції представлено кілька десятків робіт останнього — сумського періоду життя художниці.

Вона народилася в Новосибірську, закінчила відділення театральної декорації Ташкентського республіканського художнього училища, працювала художником-постановником у театрах Кемерова, Термеза, Фергани… В 1993 році переїхала до Сум, де стала членом Національної спілки художників України, і де її самобутній талант знайшов подальший розвиток і розквіт. Твори Галини Олександрівни зберігаються в багатьох музеях Узбекистану, Киргизії, України, приватних колекціях і галереях США, Італії, Нідерландів, Ізраїлю, Росії, Польщі…

У автопортреті  Галини Михайличенко відчуваються узбецькі мотиви 

За словами мистецтвознавця Надії Юрченко, мистецтвом гобелена майстриня захопилася ще в 1970-х, коли на одній із виставок її роботи закупило Міністерство культури Узбекистану. Студіюючи техніку, коріння якої сягає середньовіччя і пов’язане з іменами братів-французів Гобеленів, вона поступово дійшла до масштабних мистецьких проектів.

Сумські роботи приваблюють піднесеністю і чистотою у зображенні природи, яка посідає провідне місце у всіх її роботах. За законами техніки крупним планом вирішуються квіткові зображення осені, де домінують теплі, інколи — гарячі червоні кольори. А у весняно-літніх композиціях переважають ніжні, блакитно-зеленкуваті. Це помітно на гобеленах «Горобина», «Калина», «Земля весняна», «Червоний мак», «Паморозь на траві», «Квітень» та інші.

Як стверджують відвідувачі і ті, хто знав майстриню, вона залишила у гобеленах власний світ, сповнений добра, краси, тепла і затишку. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua