" Посол рівненської громади в Європі"

Інна ОМЕЛЯНЧУК
8 березня 2016

Така вона, Світлана Богатирчук- Кривко, коли представляє Рівненщину в Конгресі місцевих і регіональних влад Ради Європи у Страсбурзі.

З 2008 року представниця Рівненщини Світлана Богатирчук-Кривко входить до складу делегації України в Конгресі місцевих і регіональних влад Ради Європи. І хоч за цей час змінилося три президенти конгресу, проте позиція Світлани Богатирчук-Кривко в обстоюванні реальних, а не бутафорних повноважень місцевого самоврядування, регіональної демократії залишалася незмінною. Адже саме за такими принципами живе і розвивається Європа.

Здавалося б, у результаті реформи з децентралізації українські міста отримали додатковий ресурс для вирішення нагальних питань, але, на жаль, дійсність виявилася іншою. Світлана Богатирчук-Кривко розповіла «УК», що торік у грудні уряд вніс зміни до постанови Кабміну № 615, відповідно до яких по спецдозволи на розроблення надр потрібно звертатися до Держслужби з геології та надр, а вже вона — до органів місцевого самоврядування. І якщо область упродовж місяця не дає відповіді, то це вважається мовчазною згодою. «Тобто з одного боку, ми на повний голос заявляємо про децентралізацію, з іншого — жорстко централізуємо процеси», — обурюється політик.

Вона наводить недавній приклад із життя Рівненщини, де виникла така колізія. Держпідприємство «Укрбурштин» і кілька приватних фірм звернулися до обласної ради по дозвіл на розвідку родовищ бурштину на території Сарненського й Березнівського районів. Просили немало: десятки тисяч гектарів. При цьому до сільських рад, на території яких розташовано ці землі, ніхто не звертався. Саме Світлана Богатирчук-Кривко заявила на президії облради, що це порушення прав органів місцевого самоврядування. Бо ці землі — не обласна комунальна власність, а спільна власність територіальних громад області! І якщо хочемо жити в європейській державі, то повинні апелювати й до термінових змін у згаданій постанові Кабміну. Адже зрозуміло, що за місяць такі важливі питання не вивчити, і тут, окрім місцевих депутатів, мають сказати своє слово екологи та лісівники.

Крім того, на думку Світлани Богатирчук-Кривко, нині вкрай необхідно ухвалити закон про видобуток і реалізацію бурштину, який «заблукав» у кабінетах Верховної Ради і на який дуже чекають територіальні громади Рівненщини. «Люди хочуть легально видобувати бурштин, сплачувати податки до бюджетів, за які розвиватиметься Полісся, а не Китай чи Польща», — наголошує політик. Тому позачергова сесія облради, депутатом якої є Світлана Богатирчук-Кривко, вирішила відмовити всім претендентам на бурштинові надра, поки своєї роботи не зробить Київ. «Насправді центральна влада вже не встигає за процесами, які відбуваються на місцях, а встигати потрібно! Бо хіба державі не потрібні надходження до її скарбниці?» — наголошує вона.

Пані Світлана переконана, що мудрі політичні рішення можуть формуватися лише за участі жінок. Свого часу Конгрес місцевих і регіональних влад рекомендував урядам країн-членів РЄ формувати національні делегації за принципом 30-відсоткового представництва жінок у їхньому складі. Оскільки, згідно з висновками ЮНЕСКО, саме таке співвідношення може забезпечити вироблення оптимальних рішень. «Якщо чоловіки голосують розумом і гаманцем, керуючись у прийнятті рішень насамперед розвитком власного бізнесу, то жінки — душею і серцем, замислюючись над тим, що це дасть родині та дітям», — вважає вона.

До речі, в Україні також ухвалили зміни до законодавства, відповідно до яких у партійних списках на місцевих виборах мало бути 30% жінок. «Шкода, що не всі українські партії цієї вимоги дотрималися, а ось в Раді Європи жартують, що в скандинавських країнах уже треба запроваджувати подібні квоти для депутатів-чоловіків, бо там дуже активно і на всіх рівнях керує жіноцтво!» — жартує представниця Рівненщини у Європі. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua