"Повернувся Герой до села"

Олександр ВЕРТІЛЬ
23 вересня 2011

ПАМ’ЯТЬ. Цьогорічний день села Підопригори Лебединського району на Сумщині запам’ятається його жителям та гостям, які вшанували свого земляка, Героя Радянського Союзу Івана Сидоровича Зубкова (1914 — 1992), встановивши його бюст.  Учасник Великої Вітчизняної війни, він пройшов її важкими фронтовими дорогами  з першого і до останнього дня. Салютував Перемозі під Берліном. А золотої Зірки Героя гвардії майор був удостоєний за форсування Вісли, коли моторизований батальйон автоматників на чолі із І. Зубковим  швидко захопив стратегічний плацдарм.  

По закінченні війни Іван Сидорович  служив у Збройних силах,  працював старшим інженером на одному з підприємств Черкащини. Варто зазначити, що більш як 20 років тому бюст за власні кошти замовив голова тамтешнього колгоспу «Родина» Олександр Влізьмо, але раптова смерть завадила здійснити намір. Ветеран війни і праці з Лебедина Павло Сайко взявся завершити справу.

Свого часу бюст таки виготовили і зберігали в… підсобному приміщенні місцевого будинку культури. Тепер же завдяки турботі ветеранських організацій і особисто П. Сайку Герой повернувся до рідного села.

 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua