"Повертайтеся додому, лелеки!"

Павло КУЩ
13 листопада 2015

Дбаючи про орнітологічну безпеку електрообладнання, компанія ДТЕК Донецькобленерго кілька років тому розпочала спеціальний проект. Перші пристрої, що захищають птахів від враження струмом, а електролінії від аварійних відімкнень, у 2013-му встановили на високовольтних опорах у Володарському районі Донеччини, а також у Приазов’ї на території національного природного парку «Меотида». На жаль, наступного року через воєнні дії програму довелося призупинити.

І ось тепер після аварійно-відновлювальних робіт на лінії електропередач Слов’янськ — Маяки електромонтери знову повернулися до суто мирних клопотів. На одній із опор високовольтної ЛЕП встановили спеціальний птахозахисний пристрій. Це місце обрали невипадково, оскільки тут уже понад 20 років облаштовує своє гніздо лелека. Місцеві жителі підтверджують: птах повертався до своєї домівки навіть під час бойових дій, від яких свого часу довкола здригалося все живе. «У серпні лелеки полетіли звідси на зимування, а енергетики вирішили облаштувати нове і безпечне гніздо, — розповіла в. о. начальника сектору з охорони навколишнього середовища компанії Олександра Плужник. — Навесні птахи мають повернутися додому. Цікаво, як лелека відреагує на зміни?»

Відомо, що пернаті зазвичай негативно сприймають втручання у їхнє життя. Виготовлена власноруч основа для пташиного гнізда має вигляд міцної корзини із металевих прутів, обплетеної лозою. Платформа витримає вагу гнізда з птахами і, що дуже важливо, розміщена над дротами під напругою. Ще одну подібну платформу для лелек енергетики в листопаді встановлять і у Великоновосілківському районі Донецької області. 

Жителі Слов’янського району вбачають у цих турботах ще один крок повернення до мирного життя. Свого часу електромонтери через постійні обстріли не могли навіть поткнутися до ЛЕП, аби усунути пошкодження. «Те, що компанія починає облаштовувати життя лелек на Донеччині, дуже символічно, — вважає орнітолог Дніпропетровського університету Олександр Пономаренко, який приїхав сюди і спостерігав за встановленням спеціального пристосування на стовпі. — Регіон дуже багато пережив за минулий рік, і люди як господарі своєї землі мають допомагати не тільки одне одному, а й птахам».



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua