"«Повітряні ворота»: впускати всіх"

Павло КУЩ
13 березня 2012

М’ЯКА ПОСАДКА. Наприкінці квітня введуть в експлуатацію сучасний міжнародний аеропорт «Донецьк», який перебував на особливому контролі під час підготовки міста до Євро-2012 і водночас був одним із хвостів і проблемних моментів. Зокрема досі пам’ятаю дещо розгублений і спантеличений вираз обличчя президента УЄФА Мішеля Платіні, який пару років тому побував на будівельному майданчику, де оглядати довелося тільки глибокий котлован. Утім, помітне відставання від графіків таки мало серйозну причину — несвоєчасне фінансування з державного бюджету. Тому навіть відповідні роботи тоді тут розпочали з запізненням — наприкінці жовтня 2009 року і спершу працювали, розраховуючи тільки на кошти обласного бюджету. 

Через ці «повітряні ворота» вийдуть суперники українців у груповому турнірі. Фото з сайту hrk.aero

Та все докорінно змінилося після того, як новий склад Кабінету Міністрів почав виконувати всі зобов’язання щодо фінансування. Зокрема уряд затвердив і титул на виконання проектно-вишукувальних робіт для реконструкції та будівництва штучних покриттів перонів, місць зупинок та рулівних доріжок у КП «Міжнародний аеропорт «Донецьк».

Розв’язавши свого часу фінансову проблему, уряд і надалі неодноразово виділяв додаткові кошти для будівництва повітряних воріт шахтарської столиці. Свіжий тому приклад — збільшення фінансування забезпечення розвитку Донецького аеропорту на 300 мільйонів гривень — до 6,279 мільярда гривень. Такі поправки Кабмін вніс у Державну цільову програму підготовки до Євро-2012 постановою від 30 січня цього року. Кошти на виконання цих робіт — державні.

Як відомо, влітку минулого року в аеропорту відкрили нову сучасну злітно-посадкову смугу: випробовував її тоді найважчий у світі вантажний літак «Мрія». А весь аеровокзальний комплекс спершу планували відкривати наприкінці 2011-го. За словами міського голови Олександра Лук’янченка, тільки «для «галочки» тоді цього принципово не стали робити. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua