"«Повітряний експрес» чекає на гроші"

23 жовтня 2012

ДОМОВЛЕНОСТІ. Перший транш кредиту китайського Ексімбанку на будівництво залізничного сполучення між Києвом і столичним аеропортом «Бориспіль» може надійти в Україну вже найближчим часом.  На це розраховує голова Державного агентства з інвестицій та управління національними проектами Владислав Каськів, який провів переговори з віце-президентом Експортно-імпортного банку Китаю Сунь Піном.       

«За результатами переговорів ми розуміємо, що у нас великі шанси наступного тижня отримати перший транш фінансування національного проекту «Повітряний Експрес». Перші 52 млн дол. США», — розповів  Владислав Каськів.

Як повідомляє  прес-служба відомства, голова Державного агентства з інвестицій та управління національними проектами підкреслив, що очолювану ним структуру пов’язують з Ексімбанком Китаю конструктивні відносини. Певну затримку щодо надходження грошей попри те, що всі процедури українська сторона вже виконала, він пояснює складністю такого великого проекту: «Тут треба було обговорити питання, які стосуються й узгодження внутрішнього законодавства обох країн, і процедур оплати.

Це дуже складна робота, пов’язана зі структуруванням угод, підготовкою, процедурами фінансування, розробкою документації. Це потребує певних зусиль і енергії, але ми виходимо на дуже чіткий і послідовний план дій, який дасть нам змогу фактично перейти у стадію фінансування цього проекту», — сказав Владислав Каськів. Він підкреслив, що обидві сторони намагаються уникнути «неприємностей», тому не можуть допустити, щоби проект було зроблено неякісно, або не у відповідності до стандартів.

Водночас посадовець наголосив, що власне стадія будівництва фактично займає менше половини всього періоду структурування проекту, який сторони вже пройшли. «Ми вже фактично перебуваємо у стадії будівництва, підготовки будівельного майданчика, викупу земель, перенесення деяких інфраструктурних мереж, щоб реалізувати фінальну технічну стадію. У стадії технічної реалізації проект перебуває уже майже 4 місяці», — пояснив голова агентства. Він нагадав, що в рамках цього проекту буде реалізовано не лише проект будівництва швидкісного залізничного сполучення між Центральним залізничним вокзалом і міжнародним аеропортом Києва, а й низка інших інфраструктурних проектів у Київському регіоні. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua