"Повторюється тільки забуте"

Валерій МЕЛЬНИК
4 лютого 2012

ПАМ’ЯТЬ. В обласному центрі Волині відкрито меморіальну дошку на місці страти енкаведистами двох повстанців.

Воїни Української повстанської армії В’ячеслав Новосад (псевдо — Петрусь) та Антон Мельничук (Ростик) із хутора Красний Сад (нині — село Бережанка Горохівського району) на своїй рідній землі воювали проти нового поневолення, яке разом із визволенням від німецьких загарбників приніс в Україну сталінський режим. У руки каральної машини вони потрапили важкопораненими. І 7 січня 1945 року на Ринковій площі Луцька юнаки, які тільки входили у розквіт свого життя, були страчені через повішення.

— Такі публічні страти і викладання на центральних вулицях населених пунктів трупів бійців УПА тодішньою владою застосовувалося як один із засобів залякування населення… — розповідає керівник авторського колективу монументального дослідження «Реабілітовані історією», професор кафедри новітньої історії України Микола Кучерепа. — Не була винятком і ця акція. Двох 20-літніх юнаків вивели на мороз босими, у самих лише сорочках.

Гнітюче враження на присутніх справило те, що один із повстанців — В’ячеслав Новосад — двічі зривався із шибениці. Попри це, йому, як розкажуть пізніше очевидці страти, усе ж вдалося звернутися до людей і сказати пророчі слова про те, що Україна таки стане вільною державою.

Так вшановують пам'ять вояків УПА. Фото Валерія МЕЛЬНИКА

Незнання своєї історії, вважають в регіоні, часто призводить до того, що люди і суспільство повторюють помилки минулого. Саме тому на Волині триває процес увіковічення пам’яті жертв тоталітарного режиму. Нині в багатьох населених пунктах області можна побачити поряд в одних і тих самих місцях зведені в останні роки пам’ятники землякам, які у воєнні і повоєнні часи з подачі кривавого сталінського режиму мали різні ідеологічні переконання і воювали один проти одного. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua