"Пожежі свято не зіпсують"

Вадим ПРОЦИШИН
3 вересня 2011

БЕЗПЕКА

Під час Євро-2012 пожежним допомагатимуть члени неурядових організацій

Згідно зі статистикою, яку оприлюднив голова Державної інспекції техногенної безпеки Ернест Улинець у Будинку уряду під час відеоконференції з Дніпропетровськом, Львовом, Одесою та Харковом, рівень дотримання правил пожежної безпеки в Україні невисокий. Так, з початку року від вогню на різних об’єктах загинуло близько 1700 осіб. При цьому значна кількість пожеж (близько 28 тис.) сталася у житловому секторі. І хоча це на 9% менше від минулорічних показників, цифра досить неприємна. За словами Ернеста Улинця, основні причини виникнення пожеж — необережне поводження з вогнем та недотримання правил безпеки під час електромонтажних та зварювальних робіт. Така недбалість не тільки забрала людські життя, а ще й влетіла у копійку. Посадовець повідомив, що з початку цього року збитки від вогню становлять 550 млн грн, а на гасіння пожеж витрачено 1 млрд грн.

І хоча держінспекція проводить профілактичну роботу з населенням та регулярно перевіряє соціально-культурні та адміністративно-громадські об’єкти, а також підприємства усіх форм власності, кількість порушень пожежної безпеки — значна. Здебільшого це — неякісні вогнегасники, неоптимальні плани евакуації, які на деяких об’єктах взагалі відсутні.

Проблема є актуальною перед Євро-2012, адже до України приїде багато вболівальників, які проживатимуть у готелях та гуртожитках, відвідуватимуть кафе, бари, магазини та великі супермаркети, ну і, звичайно, стадіони. Тому вкрай важливо максимально попередити виникнення пожеж та інших надзвичайних ситуацій у місцях масового перебування людей. Робота у цьому напрямку вже ведеться. За словами Ернеста Улинця, невдовзі розпочнеться широкомасштабна кампанія з роз’яснення правил пожежної безпеки, а також загальнодержавні навчання волонтерів. До цієї роботи долучатимуться й неурядові організації. Зокрема й козацькі об’єднання Слобожанщини, які під час відеоконференції висловили рішучу готовність убезпечити Харків, який приймає турнір, від надзвичайних ситуацій.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua