"Позитивні сигнали з Варшави"

7 листопада 2015

Міністр закордонних справ Павло Клімкін відвідав з робочим візитом Варшаву, де зустрівся з президентом Польщі Анджеєм Дудою, щоб поговорити про «актуальні питання розвитку подальшого діалогу на найвищому рівні». Від імені Президента України Павло Клімкін привітав главу Польської держави з переконливою перемогою партії «Право і справедливість» на парламентських виборах, які відбулися у цій країні наприкінці жовтня.

«Ми вдячні Польщі за постійну підтримку і віримо, що із внутрішньополітичними змінами у вашій державі з’являться нові можливості для ще активнішої взаємодії між нашими країнами на двосторонньому рівні і в багатосторонніх форматах», — зазначив Павло Клімкін.

Президент Польщі підтвердив зацікавленість у продовженні діалогу з Україною на найвищому рівні з усіх питань, що становлять взаємний інтерес та є ключовими для європейської безпеки.

Павло Клімкін зустрівся також зі польським колегою Гжегожем Схетиною. Міністри обмінялися думками про стан і перспективи українсько-польських відносин, а також щодо подальшої підтримки України на шляху європейської інтеграції та впровадження реформ. Павло Клімкін подякував за важливу для нашої держави допомогу, зокрема на рівні експертів, а також за значний внесок у підтримання солідарної позиції ЄС і НАТО у протидії російській агресії.

Польща вважає принциповим питання допомоги Україні у запровадженні безвізового режиму з ЄС і в реалізації Угоди про асоціацію. Про це у розмові з українським міністром зазначила кандидат на посаду прем’єр-міністра Польщі, заступниця голови партії «Право і справедливість» Беата Шидло. «Безпека України — складова безпеки Польщі», — наголосила вона, зазначивши, що майбутній уряд Польщі займатиме максимально активну позицію на підтримку України в ЄС і НАТО передусім у питанні врегулювання конфлікту на Донбасі.

Під час зустрічі з держсекретарем Канцелярії президента Кшиштофом Щерським ішлося про визначення пріоритетних завдань порядку денного двосторонніх відносин. Сторони підтвердили незмінність позиції Польщі у продовженні санкцій Євросоюзу щодо Росії, які триватимуть доти, доки мінські домовленості не буде виконано в повному обсязі й не буде відновлено територіальну цілісність України в міжнародно визнаних кордонах. Окремий наголос під час переговорів зроблено й на важливості зміцнити солідарність ЄС у питанні енергетичної безпеки.  Пан Щерський запевнив, що для Польщі стратегічно важливе значення має успішна європейська інтеграція України: «Ми готові й надалі допомагати Україні в реалізації необхідних реформ через власний практичний досвід, здобутий в процесі європейської інтеграції».

Сторони відзначили спільність підходів України та Польщі в активізації багатосторонньої співпраці в Центральній та Східній Європі. «Ми зацікавлені у тісній взаємодії в межах наявних та майбутніх регіональних ініціатив, щоб цей регіон демонстрував єдність і солідарність перед викликами, які постають перед нашою спільною безпекою і стабільністю», — констатував Павло Клімкін.

А вже вчора міністр закордонних справ прибув до Берліна для участі у переговорах на рівні глав зовнішньополітичних відомств нормандського формату.

Оксана КРАМАРЧУК
 для «Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua