"Правила виживання в кризу: економимо чи пакуємо валізи?"

5 грудня 2015

Стрімке падіння «на всіх фронтах»: від рівнів реальних заробітків до піке курсу долара змушує українців шукати нестандартного виходу з фінансових проблем для своєї родини. Як достойно пережити кризові роки?

Як стверджує фінансист Олександр Кирпатий, вихід залежить від багатьох чинників: статків родини, освіти, віку, рішучості до змін тощо.

Насамперед слід пам’ятати, що криза – це завжди шанс для реалізації нових ідей. Грошей насправді не бракує – бракує цікавих проектів, – стверджують провідні економісти. Тож для початку варто сісти і подумати: можливо, спосіб заробітку значних коштів у вас просто під носом? Наприклад, чому б не спробувати перетворити своє хобі на джерело доходу, рекламуючи його через соцмережі.

Однак, зрозуміло, що підприємницьку жилку і талант до ноу-хау має не кожен. У цьому випадку економіст радить всерйоз задуматися про те, щоб пережити кризові роки за кордоном. Адже зрозуміло, що фінансові проблеми в Україні – не на один рік, тож маючи затребувану спеціальність гріх бідувати на батьківщині, працюючи за копійки. Тим більше, що чимало країн пропонують реальну можливість легальної імміграції. Скажімо, українцям нині доступна імміграція в Австралію чи Канаду. До речі, канадський уряд днями прийняв рішення про відкриття довгострокових віз для українців терміном на 10 років. А перше місце в рейтингу найвигідніших країн світу для еміграції нині посідає… Китай!

А тим, хто через свій вік чи з інших причин не може дозволити собі такі способи порятунку від кризи, фахівці радять просто навчитися заощаджувати. Дотримуючись нескладних правил економії, можна зберегти від 20 до 30 відсотків своїх коштів, не надто обмежуючи себе у витратах. Правила економії відомі: домовлятися зі знайомими, щоб купувати кілька упаковок однакової продукції. Так, завдяки гуртовій покупці можна зекономити півтори-дві гривні на кожній пачці масла, до трьох гривень – на банці консервів чи пакеті рису. Стежте за соціальними програмами. Скажімо, одержувачі субсидій мають право на відшкодування частини вартості матеріалів для утеплення за програмою енергоефективності. Візьміть за правило вести облік своїх доходів і витрат – ви будете здивовані, скільки витратних статей можна безболісно скоротити.

Дмитро ЛЕВЧЕНКО
для «Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua