"Правильним курсом підете, товаришу Сі?"

Оксана ГОЛОВКО
15 листопада 2012

ЗМІНА ВЛАДИ

Найближчі 10 років Китаєм керуватиме знавець Заходу, вихований у привілейованому середовищі

Нинішня ротація у керівництві Китайської Народної Республіки знаменує дещо більше, ніж просто заміну особистостей на найвищих владних щаблях. Йдеться про нове покоління, адже у країні  суворо дотримуються вікових обмежень, вчасно  змінюючи керівників на партійних і державних посадах.

Сі Цзіньпін (стоїть) звірятиме свою політику з партійним курсом. Фото з сайту news.yahoo.com

Тож  під завісу 18-го Всекитайського  з’їзду Комуністичної партії новим лідером країни на  найближче десятиліття  цілком прогнозовано стає 59-річний член Постійного комітету політбюро Сі Цзіньпін.  Саме йому доведеться  виконувати означене попередником Ху Цзіньтао завдання —    боротися за  повну побудову середньозаможного  суспільства.

На перший погляд, це непогана спадщина. За десять років перебування Ху Цзіньтао при владі китайська економіка зростала із середніми темпами 10% на рік, в результаті чого мільйони китайців стали жити краще.

Але зростання камуфлювало інші проблеми. Економіка потрапила у залежність від державних субсидій і державних компаній. Розрив між багатими і бідними разючий: у Китаї одночасно живуть мільйон мільйонерів і 150 мільйонів бідних, що існують на один долар у день. Населення Китаю швидко старіє, що в умовах соціалістичної системи соціального забезпечення та охорони здоров’я занадто дорого обходиться державі.

Перед країною постають складні проблеми. Багато спостерігачів вважають, що та модель розвитку економіки, яка забезпечувала швидке зростання, незважаючи на соціальні та екологічні збитки, вичерпала себе. Питання зараз у тому, чи здатна тоталітарна держава забезпечувати необхідні реформи і в той же час долати конфлікти різних груп впливу.

Напередодні партійного з’їзду в китайській блогосфері  навіть з’явилися чутки про те, що Сі Цзіньпін нібито зустрічався з відомими реформаторами, хоча ніяких підтверджень цьому немає, зазначає

Бі-Бі-Сі. Стиль керівництва при Сі Цзіньпіні повинен, на думку спостерігачів, змінитися. Він молодший і краще знає Захід. А його привілейоване виховання як нащадка члена партійної верхівки додало йому лиску і впевненості у собі. Нині багато китайців краще знають в обличчя його дружину-співачку, та незабаром  портрети нового лідера виправлять цю нерівність. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua