"Православна Церква святкує Різдво Пресвятої Богородиці"

21 вересня 2011

СВЯТО. 21 вересня Православна Церква святкує Різдво Пресвятої Богородиці, яке також називають Другою Пречистою. Вважається, що це свято відкриває новий церковний рік, з якого почалася історія Нового заповіту. Саме 21 вересня на світ Божий з’явилась маленька дівчинка Марія, яка стала Матір’ю спасителя світу ─ Христа.

Богородиця народилась у немолодого благочестивого подружжя Іоакима і Анни. Іоаким походив з дому царя Давида, Анна ─ з роду священиків.

Одного разу до Анни явився ангел Господній і сказав: «Твоя молитва почута Богом, і ти зачнеш і народиш дочку благословенну, вищу за всіх земних дочок. Заради Неї благословляться всі роди земні. Наречи Її Марія».

Почувши ці радісні слова, праведна Анна поклонилась Ангелові і сказала: «Живий Господь Бог мій! Якщо у мене дійсно народиться дитя, то я віддам його Господові на служіння. Хай воно служить Йому, восхваляючи Його ім’я на все життя». Так описана в Святому Письмі звістка Анні про народження Богородиці.

За традиціями, з цим святом пов’язують день породіль. Жінки, у яких немає дітей, у цей день запрошують на обід гостей, замовляють службу Божу в церкві. Кажуть, що молитви до Пресвятої Богородиці майбутніх матерів про здоров’я та щастя дітей, на яких вони чекають, в цей день мають особливу силу.

На Другу Пречисту українці заготовляли калину, а власники пасік остаточно утеплювали на зиму бджолині вулики.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua