" Президент підписав Закон про організацію грошового обігу"

5 жовтня 2012

ГРОШІ. Президент України Віктор Янукович підписав Закон №5285-VI «Про внесення змін до Закону України «Про Національний банк України» щодо організації готівкового грошового обігу», повідомляє прес-служба глави держави.

Законодавчим актом внесено зміни до чинного закону, згідно із якими Національний банк України «організує готівковий грошовий обіг».

Передбачено також, що голова Національного банку має заступників, кількісний склад яких визначається ним за погодженням з Радою Національного банку. Голова Національного банку призначає та звільняє заступників за погодженням з Радою Національного банку.

Згідно із законом, до повноваження Національного банку щодо організації віднесено й: «встановлення номіналів, систем захисту, платіжних ознак та дизайну банкнот та монет, а також обмежень щодо використання систем захисту, платіжних ознак та відтворення елементів дизайну банкнот та монет; встановлення правил випуску в обіг, обробки, зберігання, інкасації, перевезення, вилучення з обігу та знищення готівки».

Як повідомлялося, голова ради Національного банку України Ігор Прасолов заявив, що НБУ розглядає питання відмови від використання в обороті 1-2 - копійчаних монет.

За словами, Прасолова Україна може відмовитися від виготовлення та обігу монет номіналом 1 і 2 копійки, оскільки їх виробництво вимагає значних коштів. Відмова від монет може відбутися протягом року.

Проте, Національний банк України до кінця року не відмовиться від карбувати монети номіналом 1 копійка. 

УНН



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua