"Президент вимагає поставити міцний заслін контрабанді"

11 липня 2015

Протидія потоку контрафактних вантажів на донбаській лінії зіткнення з російсько-терористичними військами та сепаратистами була в центрі уваги наради щодо боротьби з корупцією і контрабандою за участі представників силових відомств, Донецької, Луганської областей та волонтерів. Президент Петро Порошенко поставив силовикам однозначне, хоч і небезпечне завдання: закрити потоки контрабандних і контрафактних вантажів.

За результатами попередніх аналогічних нарад на західному й південному кордонах уже здійснюють конкретні кроки. Домовлено про роботу спільних пунктів пропуску із західними країнами-сусідами, працює спільна українсько-європейська місія з контролю на придністровській частині кордону з Молдовою, ухвалено рішення про початок роботи кількох терміналів із прозорим режимом функціонування митних служб і прикордонників в Одесі.

На черзі — боротьба з контрабандою через лінію зіткнення підакцизних товарів: тютюнових виробів і алкоголю. «Має бути підготовлено й ухвалено законопроект, який даватиме змогу конфісковувати і знищувати на місці підакцизні товари контрафактного вироблення. Нічого з підакцизними товарами сунутися до лінії зіткнення», — наголосив Петро Порошенко.

Пальне й транспорт контрабандистів слід конфісковувати на потреби військових у межах законодавчого механізму мобілізації. Бо ризик втрати автомобіля буде дуже потужним стимулом для припинення злочинної діяльності, вважає Президент.

Надзвичайно важливий чинник у боротьбі з корупцією — волонтерська робота. Позитивний досвід, який волонтерський десант продемонстрував у Міністерстві оборони, особливо із запровадженням електронних закупівель, потрібно поширювати й на інші відомства та облдержадміністрації. Йдеться про сотні мільйонів гривень економії, коли без відкатів і посередників вдалося отримати конкурентні пропозиції. «Для мене це означає, що волонтери працюють ефективно», — цитує слова Петра Порошенка прес-служба Президента.

Важливий крок на шляху боротьби з корупцією — запровадження безпаперової системи перепусток через лінію зіткнення. Глава держави наголосив на важливості налагодження ефективної роботи: «Сподіваюся, система безпаперового оформлення перепусток так само, як і система електронних торгів, не буде показухою. Мені показуха не потрібна — я її знайду, і реакція на це буде миттєвою».

Основними критеріями ефективної роботи Петро Порошенко назвав організацію прозорого перетину лінії зіткнення для гуманітарних вантажів як з України, так і від міжнародних організацій: Міжнародного Комітету Червоного Хреста, представництв ЄС, ОБСЄ, програми ООН. Це передбачає встановлення нормативних термінів швидкого перетину лінії зіткнення і контролю за розповсюдженням гуманітарної допомоги.

Такі вантажі призначено виключно для мирного населення і безкоштовно. Абсолютно неприпустиме їх розповсюдження через торговельні точки на окупованих територіях. «Не можуть гуманітарні вантажі з’являтися на базарах і в захоплених окупантами супермаркетах для того, щоб бандити наживалися на бідах українців, які живуть на окупованих територіях», — наголосив Петро Порошенко.

Для забезпечення українців, які живуть на окупованих територіях, доступними за цінами товарами Президент відзначив важливість організації роботи спеціалізованих логістично-гуманітарних центрів поблизу пунктів пропуску. Глава держави доручив Секретареві РНБО Олександрові Турчинову найближчими днями провести нараду щодо організації їх роботи.

Михайло ЮРЧЕНКО
для «Урядового кур’єра» 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua