"Прийміть пологи… через Інтернет"

Інна КОСЯНЧУК
18 грудня 2012

ПРОГРАМА

На Вінниччині майбутні татусі ходять на гімнастику для вагітних

Медики Вінниччини, почавши впровадження системи консультацій фахівців на відстані, кажуть, що нині без цього вже не обійтися. Хоча поки що аж до такої форми роботи, як приймання пологів через Інтернет в області не дійшло, але участь в інтернет-конференціях для них уже не новина.

Формується тренінговий актив

— Для нас це досить актуально — щоб медики, наприклад, із райцентрів, у екстрених випадках могли невідкладно проконсультуватися з обласними колегами чи фахівцями з інших регіонів,— зауважує начальник обласного управління охорони здоров’я Василь Паненко. — У багатьох зарубіжних країнах телемедицина діє вже протягом багатьох років, а ми тільки почали підходити до цього. А тим часом консультація з колегами на відстані була б досить доречною. Приємно, що у нас уже є певні напрацювання в цьому напрямку. Вони стали можливими завдяки нашим помічникам — Швейцарській агенції розвитку та співробітництва (ШАРС). Ми отримуємо допомогу в рамках українсько-швейцарської програми «Здоров’я матері та дитини», яка впроваджується відповідно до стратегії МОЗ України щодо реформування медичної галузі.

Так, завдяки програмі для 25 медичних закладів області вже закуплено лише ІТ-обладання на суму понад 207 тис. грн. Воно дає можливість впроваджувати телемедичну платформу, перинатальний реєстр тощо.

Телемедицина — лише один аспект того комплексу заходів у сфері охорони материнства і дитинства, який, розпочавшись на Вінниччині ще в 2008 році, вже дав позитивні результати. І щодо фахово-консультативної підтримки, і в матеріальному плані. Адже, зауважив Василь Паненко, державного фінансування нині надто мало, аби отримати швидкі результати у реформі галузі.

Важливо, що експерти програми працюють не лише з національним і обласним рівнями охорони здоров’я. Це перший міжнародний проект, який звернув увагу на практичну медицину саме на районному рівні.

— Наприклад, ми за час участі у програмі на 1,3 млн грн отримали обладнання і коштів на ремонти, облаштували шість пологових залів: 4 — для індивідуальних пологів, 2 — для сімейних. Утім, можливо, кількість цих, останніх, доведеться збільшувати, — каже завідувачка акушерсько-гінекологічного відділення Могилів-Подільського міського територіально-медичного об’єднання Інна Якимовська. — Адже якщо ще у 2008 році лише 26% майбутніх татусів приходили підтримувати дружин під час пологів, то нині — до 80%! «Що ж, чи в мене чоловіка немає, що я одна народжуватиму?!» — кажуть деякі жінки.

«Домашня» лікарня

У жіночій консультації Могилева-Подільського, розповідають фахівці, забезпечено своєчасну діагностику перебігу вагітності, відкрито денний стаціонар, кабінет психолога, функціонують сучасна «Школа відповідального батьківства», кабінет планування сім’ї. Цікаво, що, як розповіла Інна Якимовська, нині майбутні татусі відвідують разом із своїми дружинами не лише школу відповідального батьківства. А й деякі з них ходять разом з дружинами на дихальну гімнастику для вагітних!

Василь Паненко зауважує, що підтримка рідної людини під час пологів — це додатковий комфорт і впевненість для жінки, яка народжує.

— Однак не всі жінки хочуть, щоб під час пологів були присутні саме чоловіки, — каже він. — Але ж це може бути, наприклад, мати чи сестра породіллі. Головне — щоб жінка відчувала увагу не лише медиків, а й рідних людей.

Узагалі, в Могилеві-Подільському, та й в інших лікарнях області, нині взято курс на те, щоб зробити атмосферу пологів максимально «домашньою».

— Ми відмовились від лікарняних халатів, капців і тих багаторазових пелюшок, у які раніше загортали немовля в пологовому будинку, перед тим обробивши їх різними дезінфікуючими речовинами, — каже Інна Якимовська. — Тепер молода мамочка може перебувати в лікарні у своєму домашньому одязі, пелюшки теж домашні. До всього, у нас мамі з немовлям надається окрема палата, а рідні можуть перебувати з нею і в післяпологовий період, і не лише вдень, а й навіть уночі. До того ж стараємось не тримати в лікарні маму з немовлям по 5—6 днів, як це було раніше. Якщо все добре — виписуємо через 3 дні.

За словами директора Швейцарського бюро співробітництва в Україні Гуідо Бельтрані, основний принцип програми ШАРС — забезпечення комплексного підходу до надання перинатальних послуг. Загалом українсько-швейцарська програма «Здоров’я матері та дитини» працює у сфері надання обладнання для лікарень, спеціальних манекенів, на яких можна відпрацьовувати різні непрості ситуації, що виникають під час пологів, а також проводить різноманітні фахові тренінги, консультації. Програма працює на Вінниччині, в АР Крим, на Івано-Франківщині та Волині. За період її впровадження рівень фізіологічних пологів підвищився з 71% до 75%; рівень партнерських пологів — з 54% до 74%; майже 90% пілотних закладів тепер відповідають перинатальним стандартам. До речі, на закупівлю медичного обладнання для низки медичних закладів лише Вінниччини виділено 400 тисяч швейцарських франків.

Нині медики Вінниччини готуються до спорудження перинатального центру, як це передбачено програмою Президента України «Нове життя». Спорудження такого закладу заплановане на 2013—2014 роки.

Фахівці зауважують, що українсько-швейцарська програма «Здоров’я матері та дитини» — одна з найкращих програм, що діють у сфері охорони здоров’я. За період співпраці українських медиків із швейцарськими колегами відчутно знизилася смертність немовлят і підвищилася якість надання перинатальної допомоги. За словами керівника офісу з упровадження програми «Здоров’я матері та дитини» Наталі Рябцевої, нині медики Вінницької обласної лікарні формують тренінговий актив, діляться знаннями з колегами з районів. Упровадження сучасних перинатальних технологій призвело до зменшення кількості ускладнених пологів, значного зниження захворюваності новонароджених. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua