"Природні ресурси за адекватними цінами"

Олег ГРОМОВ
23 червня 2015

У сфері електроенергетики потрібно перейти на підписання прямих договорів. Фото Світлани СКРЯБІНОЇ

Чимало політиків, експертів та пересічних громадян кажуть, що економічні реформи в нашій країні не рухаються. «Проте цього не можу сказати про свою галузь. Вона поступово й наполегливо реформується», — зазначив на вчорашньому брифінгу міністр енергетики та вугільної промисловості України Володимир Демчишин.

На думку урядовця, один з найголовніших документів, який було ухвалено нещодавно,— закон про ринок газу. Він набуде чинності 1 жовтня 2015 року.

Як вважає міністр, цей закон повністю лібералізує енергетичний ринок, на якому за умов ринкового ціноутворення підприємства та громадяни отримують доступ до ресурсів, товарів та послуг за адекватними цінами.

Володимир Демчишин також вважає, що докорінної реструктуризації має зазнати «Нафтогаз України».

«Нині у країні газ видобувають досить неактивно. Так, наше законодавство не стимулює інвесторів приходити в Україну та вкладати кошти у розробки нових родовищ корисних копалин. Для того, щоб таке сталося, ми поступово знижуватимемо рентну плату за видобуток нафти й газу. Так, якщо видобуток відбувається на глибинах до 5 тисяч метрів, показник буде знижено із 55 до 35%. Якщо видобувають на глибинах понад 5 тисяч метрів, то ренту буде знижено з 25 до 14%», — зазначив він.

Додамо, що нещодавно нідерландсько-британська нафтогазовидобувна компанія Shell заявляла, що може залишити ще один із проектів в Україні саме через високу рентну плату.

Міністр повідомив, що тристоронні газові переговори у форматі Україна — Росія — Європейський Союз на рівні міністрів відбудуться 29 червня. Проте він не впевнений, що вони будуть результативними.

Однак, за його словами, питання, які стоять у цій царині між Україною та Росією, дуже прості: продовжити чинність протоколу до кінця опалювального сезону або до кінця березня 2016-го. Адже, як вважає міністр, російська сторона розуміє, що потрібно узгоджувати наші умови саме до початку квітня наступного року.

Володимир Демчишин вважає, що питання про борг України за газ не порушуватимуть.

Очільник енергетичного відомства також повідомив, що воно не встигає підготувати та внести до Верховної Ради України закон про ринок електроенергії до кінця поточної сесії, яка повинна завершитися в середині липня 2015 року. Нагадаємо, що цей документ перебуває на завершальному етапі розробки.

Володимир Демчишин зазначив, що у сфері електроенергетики країні потрібно перейти на підписання прямих договорів. «Такий досвід мали свого часу Польща або Румунія. Проте там цей процес тривав не менш як 5—7 років.

«Чому у нас часто завищені тарифи на електроенергію? Тому, що немає незалежного від уряду регулятора. Саме незалежного, а не такого, який є», — зазначив він.

Міністр вважає, що теплоелектроцентралі (ТЕЦ), які є на балансі держави, слід приватизовувати. І необхідно це зробити до початку опалювального сезону 2015—2016 років. Він пояснив цей крок тим, що інвестицій у такий сегмент енергетики останніми роками було дуже мало, а ефективність виробництва енергії на ТЕЦ низька. Крім того, ці об’єкти мають застарілі мережі й для їхнього оновлення потрібні мільярди доларів.

Високопосадовець також розповів про роботу вугільної галузі. За його словами, Україні не вистачає антрацитових марок вугілля, яке видобувають переважно на підконтрольних бойовикам територіях Донбасу.

Проте Україна має наміри закуповувати це вугілля в Луганській області. Крім цього, антрацитове вугілля є в ПАР та США. Його вартість з постачанням становить приблизно 80 доларів за тонну.

Міністр повідомив, що до кінця поточного тижня шахтарям виплатять 400—450 мільйонів гривень зарплати. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua