"Приватизація Одеського припортового заводу: нові чи старі граблі?"

18 серпня 2015

Як заявив віце-президент Центру досліджень корпоративних відносин В’ячеслав Бутко, Фонду держмайна України (ФДМУ) варто не забувати про наслідки скандальної приватизації Одеського припортового заводу шість років тому. Тоді результати конкурсу з продажу 99,57 % акцій ОПЗ, в якому взяли участь три компанії, було скасовано за вказівкою тодішнього прем'єр-міністра Юлії Тимошенко. Хоча переможця було визначено і лицетатор оголосив про продаж пакета акцій ОПЗ одному з учасників торгів за 5 мільярдів гривень (625 мільйонів доларів за тодішнім курсом). На думку експерта особливо актуально робити висновки з уроків нині, напередодні запланованого на 26 серпня продажу 5 % акцій ПАТ «Одеський припортовий завод».  

«Проводилася приватизація, яка замість перетворення України на процвітаючу країну громадян-власників, фактично трансформувала її в злиденну країну безправних рабів. А приватизація ОПЗ закінчилася скандалом, безпідставне скасування результатів конкурсу стало безпрецедентним випадком волюнтаристського втручання вищих держчиновників та завдало потужного удару інвестиційній привабливості України», зазначив В'ячеслав Бутко, якого цитує УНІАН.

Правовий нігілізм, проявлений тодішнім керівництвом виконавчої влади в процесі приватизації ОПЗ, ще сильніше підірвав і без того невисоку інвестиційну привабливість України. Інвестори ж мають гарну пам'ять і будуть з особливою увагою відстежувати саме приватизацію ОПЗ, старт якої буде дано 26 серпня 2015 року, вважає експерт.

«Хочу звернути увагу керівників ФДМ: якщо ви ставите на перше місце інтереси держави, якщо ви не хочете, щоб зовнішні і внутрішні інвестори вкотре відчули безправність перед владою, якщо ви не хочете, щоб інвестори переконалися в тому, що їх права власності в Україні не захищені, то продаж 5 % акцій ОПЗ, запланований на 26 серпня 2015 року, повинен бути організований так, щоб увійти в історію як зразок прозорої та конкурентної приватизації», наголошує віце-президент Центру досліджень корпоративних відносин.

Леонід КОРНІЄНКО
для «Урядового кур’єру»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua