"Про Крим і Донбас потрібно нагадувати щодня"

30 сiчня 2016

Головна мета робочого візиту міністра закордонних справ України Павла Клімкіна до  Туреччини — підготовка п’ятого засідання Стратегічної ради високого рівня під співголовуванням президентів двох держав.  Окрім цього, вчора у Стамбулі  керівник українського зовнішньополітичного відомства провів зустрічі з представниками турецької влади. Обговорювали розвиток ситуації на Донбасі у контексті виконання мінських домовленостей, окупацію Росією Автономної Республіки Крим, питання захисту прав кримських татар, стан двосторонніх відносин, зокрема торговельно-економічне співробітництво, взаємодію країн у межах міжнародних організацій, а також шляхи гарантування безпеки в Чорноморському регіоні та суміжних районах.

Тим часом в Україні дуже стурбовані подальшими порушеннями Російської Федерації прав і основоположних свобод людини на тимчасово окупованих нею територіях Автономної Республіки  Крим та в окремих районах Донецької і Луганської областей.

З цього приводу вітчизняне зовнішньополітичне відомство підготувало заяву, в якій зазначено: «Звіти і доповіді міжнародних організацій та правозахисних інституцій одностайно фіксують масове переслідування окупаційними структурами РФ етнічних українців та корінного кримськотатарського населення АР Крим за політичними і національними мотивами, вчинення актів насильства, залякування, обмеження їхнього права на свободу думки, совісті і віросповідання і права на свободу мирних зібрань та асоціацій. Показово, що в оприлюдненому 27 січня 2016 року звіті «Свобода у світі-2016» впливова міжнародна неурядова організація Freedom House характеризує стан політичних прав і громадянських свобод в окупованому Криму як «невільний».

У МЗС переконані, що злочинні дії окупаційної влади Російської Федерації мають стати предметом особливої уваги міжнародної спільноти з метою забезпечення безперешкодного доступу основних конвенційних і моніторингових механізмів Ради Європи та інших міжнародних організацій на окуповану територію Кримського півострова.

«Сподіваємося, що візит Спеціального представника Генерального секретаря Ради Європи Жерара Штудмана до окупованого Криму стане першим кроком, який спонукатиме Російську Федерацію до безумовного дотримання її міжнародних зобов’язань у сфері захисту прав людини», — зазначено  в заяві МЗС.

Учора голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров повідомив, що до заступника голови Меджлісу Ахтема Чийгоза, якого судять у «справі 26 лютого», таки допустили главу місії Ради Європи в Криму Жерара Штудмана. 

Марія ЛАГІДНА 
для «Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua