"Про що розказала сакура"

Василь БЕДЗІР
5 травня 2012

ЗАКАРПАТСЬКА ВИШНЯ. У місті над Ужем остаточну перемогу весни символізують розквітлі сакури. З цього починається туристичний сезон у Закарпатті, куди зазвичай на травневі свята приїздять сотні туристів, аби помилуватися ніжно-рожевим цвітом, що всуціль оповив гілля дерев. Завезені, за офіційною версією, чехословацькою владою в 1923 році, вони в місцевому м’якому кліматі добре прижилися, нині їх — приблизно 2 тисячі. Закарпатці, як і японці, культивують любов до цих дерев. Щороку висаджують по кілька сотень сакур, причому торік разом із послом Японії робили це не лише в Ужгороді, а й в інших містах.

Але туристи цього року не тільки милувалися цвітом японської вишні, а й стали свідками десятків різноманітних заходів у рамках «Сакура-фесту». Це фестиваль «Музика без кордонів» за участю професійних виконавських колективів із Закарпаття та інших місць: сім днів — сім програм високої музики, і квест «Літературні місця Ужгорода», який супроводжував парад героїв художніх творів. Відбулися також урочистості з нагоди Всесвітнього дня книги та авторського права, виставка-ярмарок сучасної літератури від видавництв і книжкових магазинів.

Кожній атракції — свій час і місце. Шість кав’ярень Ужгорода стали місцем неформальних зустрічей із письменниками та поетами. На набережній Незалежності пройшов експрес-пленер учнів образотворчого відділення дитячої школи мистецтв. На Театральній площі юні художники презентували виставку «Цвіт сакури», дошкільнята — свій вернісаж.

Святом краси і грації в місті над Ужем стали традиційні міжнародні змагання з танцювального спорту «Uzhgorod OPEN-2012». Цього разу в них взяла участь рекордна кількість учасників —1100 танцювальних дуетів із 26 країн. А ще гостей частували домашнім вином і медом на щорічному фестивалі-ярмарку «Сонячний напій».

Насиченим став календар спортивних заходів: весняна легкоатлетична естафета, ХІІІ Міжнародний турнір з фехтування країн Карпатського Єврорегіону пам’яті заслуженого тренера України В.Герея серед юнаків і дівчат, міжнародні змагання на Кубок «Дружба» з легкої атлетики. Насамкінець — відкрита першість міста та ХІІІ Міжнародний турнір із художньої гімнастики «Сакура Закарпаття».

Аби гості нічого не пропустили, організатори весняних гулянь видали зведену програму заходів і розмістили її в Інтернеті.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua