"Про змову повідомлятимуть конфіденційно"

Вікторія КОВАЛЬОВА
6 жовтня 2012

КОНКУРЕНЦІЯ

Антимонопольний комітет розробив програму звільнення від відповідальності добровольців, які інформуватимуть про участь у картелі

Добровільні звернення до АМКУ і надання достатніх доказів про картель  (незаконні угоди конкурентів, спрямовані на обмеження конкуренції та отримання надприбутків — Авт.) дадуть змогу не лише розкрити змову, а й уникнути відповідальності за участь у ній. Про це на брифінгу для журналістів повідомив в. о. голови Антимонопольного комітету (АМКУ) Рафаель Кузьмін. За вчинення такого порушення передбачений штраф — до 10% доходу компанії від реалізації продукції.

Одним із важливих принципів механізму звернення в АМКУ є конфіденційність інформації щодо особи, яка заявила про картель. «Порядок звільнення від відповідальності суб’єктів господарювання, що добровільно повідомили про свою участь у картельних змовах», зареєстрований у Мін’юсті 7 вересня 2012 року. Він набере чинності після офіційного опублікування.

За словами Р. Кузьміна, аналогічні програми (Ліненсі) працюють у інших країнах. Наприклад, у Японії кількість суб’єктів господарювання, яких звільнили від відповідальності, зросло з 85 у 2008 та 2009 роках до 143 у 2011-му. За даними АМКУ, за 2011 рік припинено 346 антиконкурентних узгоджених дій, за січень-серпень 2012-го — 340.
Олександр ОХРІМЕНКО, 
президент Українського аналітичного центру:

— Антимонопольники продублювали одну з норм Кримінального кодексу про змову. Такий підхід стимулюватиме боротьбу зі злочинністю. Та в Україні немає традиції «повідомляти». Тому програма звільнення від відповідальності добровольців-антикартельників навряд чи змінить ситуацію. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua