"Продали більше, ніж очікували"

Вікторія КОВАЛЬОВА
19 червня 2012

БОРГОВІ ПАПЕРИ. Залучення коштів до держбюджету на аукціонах ОВДП залежатиме від рівня ліквідності в банківській системі та їх привабливості
 

Минулого тижня Мінфін на аукціонах з первинного розміщення облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП) залучив до держбюджету 1,535 млрд грн (1,035 млрд — 12 червня і 500 млн — 14 червня). Мінфін розмістив лише семирічні облігації внутрішньої державної позики, тоді як на покупку інших, зокрема на один, три та п’ять років, заявок подано не було. Середньозважена дохідність розміщених паперів — 14,07 та 14,13%.

«Зокрема, активність на аукціоні 12 червня викликана потребою рефінансування платежів за ОВДП, які становлять 2,11 млрд грн у рахунок погашення та 0,55 млрд грн з обслуговування боргу. Останнім часом Мінфін розміщує довготермінові облігації за ставками, значно нижчими за ринкові, адже нині 14% — це ставки за облігаціями з погашенням у цьому році, а верхня межа досягає 19% за облігаціями з погашенням у 2014—2015 роках», — пояснив «УК» аналітик ринку облігацій групи «Інвестиційний Капітал Україна» (ICU) Тарас Котович. Про неринковість свідчить і додаткове оголошення аукціону, до передбачених графіком. Значний обсяг двох заявок не характерний для поточного дефіцитного рівня ліквідності в банківській системі, а термін обігу облігацій сім років також не цікавий для учасників ринку.

За оцінкою аналітиків, з початку червня Мінфін залучив з аукціонів 2,1 млрд грн, тоді як обсяг ринкового попиту становить лише 2,5 млн грн. На думку експертів, у короткостроковій перспективі ймовірність відновлення ринкового попиту на аукціонах ОВДП низька. Перспективи подальших залучень коштів до держбюджету на цих аукціонах залежатимуть від рівня ліквідності в банківській системі та готовності Мінфіну йти на підвищення ставок і пропонувати ринку більш привабливі інструменти з коротшими строками погашення.

Загалом обсяг ОВДП в обігу за чотири місяці збільшився на 17,7% до 174,3 млрд грн. Як повідомляє Нацбанк, у загальному огляді фондового ринку країни платежі з погашення та виплати доходу за держоблігаціями здійснювалися своєчасно і в повному обсязі й за січень—квітень становлять 16,8 млрд грн. На вторинному ринку збільшення обсягів торгів ОВДП пов’язане насамперед зі зростанням первинного ринку ОВДП, їхньою меншою ризиковістю порівняно з цінними паперами приватних емітентів, привабливим рівнем прибутковості й прогнозованою динамікою валютного курсу гривні. Ще однією причиною активізації вторинного ринку ОВДП стало те, що з 19 лютого 2010 року доступ до участі в аукціонах з їх первинного розміщення мають лише 16 банків — первинних дилерів. Решта охочих вкласти кошти в державні цінні папери купує їх на вторинному ринку. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua