"Проект «Земля» без блиску і прикрас"

Владислав КИРЕЙ
27 жовтня 2011

МИСТЕЦТВО. У рамках другої Всеукраїнської науково-практичної конференції «Візуальність у контексті культурних практик» і фестивалю «Три крапки» арт-центр «Я Галерея» представив у Черкаському обласному художньому музеї проект «Земля». За задумом куратора Павла Гудимова, це діюча модель музею сучасного українського мистецтва і гра з класифікацією та розташуванням експонатів за трьома категоріями: земля як основа, матеріал, чиста матерія; ліс як середовище існування, едем, парк, сад, город, як рослинний матеріал, деревина, як територія для збирання і полювання;  полювання — те, чим ми всі відчайдушно захоплені, нестримне бажання оволодіти здобиччю, це амбіції, успіх, визнання, слава, кар’єра, влада, війни, свобода, незалежність…

Підписи-підказки, які закладає куратор, або розкривають, або заплутують відвідувачів, які так чи так втягнуті в цю гру. Більшість робіт виставки вперше виїжджає на «гастролі» українськими музеями. Лише в Києві бачили масштабну керамічну інсталяцію Олени Бланк «Дрова» та бетонний проект «Горизонт» живописця і філософа Тіберія Сільваші. Деякі твори, зокрема роботи «Geo» Антона Логова, вперше представлені публіці.

«Земля» — це проект про творчість, якою вона є насправді, без блиску, без прикрас. Це мистецтво не штучне, не синтетичне — ані в матеріалі, ані в техніці, ані в мисленні. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua