"Проекти запорізьких ОСББ визнано найкращими"

Євген ЛОГАНОВ
6 квiтня 2016

Керівник проектів ініціативи «Житлове господарство у Східній Європі» Лариса Шреккенбах розповіла, що одразу три запорізьких ЖБК та ОСББ стали переможцями конкурсу та отримали на реалізацію своїх енергоощадливих міні-проектів гранти на загальну суму 10 тисяч євро. Цей конкурс організували та провели у межах німецько-українського проекту «Стійкий розвиток житлового господарства в Україні: сприяння місцевому розвитку та посиленню ролі громадських організацій».

Як розповіла голова Запорізької обласної громадської організації власників житла «Наш дім», керівник ресурсного центру «Коло» Любов Карпенко, переможцем конкурсу став ЖБК «Кристал-12». За рахунок гранту та власних залучених коштів у будинку встановили індивідуальний тепловий пункт, який, за даними фахівців, дасть змогу за п’ять найближчих років зекономити жителям від 200 до 500 тисяч гривень за опалення. А ОСББ «Мир-2015» та ЖБК «Весна-4» повністю модернізували у своїх будинках систему освітлення під’їздів та інших місць загального користування. При цьому в першому будинку встановили сонячну батарею та світильники, які використовують її енергію, що зменшило витрати на освітлення в понад 70 (!) разів.

Керівник фірми-підрядника Руслана Пушкарська демонструє сонячну міні-електростанцію на даху дев’ятиповерхівки, електрика якої освітлює сходи, тамбури та технічні приміщення будинку. Тепер мешканцям електроенергія обходиться у 77 разів дешевше. Фото автора

Для поширення корисного досвіду в приміщенні Запорізької міськради відбувся інформаційний семінар, де було представлено впроваджені міні-проекти з енергозбереження, за участі керівників міста, запорізьких ОСББ і ЖБК.

— Питання енергозбереження в житлових будинках важливе не тільки для Запоріжжя, а й для всієї України, — зазначив перший заступник Запорізького міського голови Сергій Мішок. — Єдиний правильний шлях фінансування енергоощадливих проектів у житлових будинках — тільки через ОСББ, які є найбільш ефективними власниками житла. Тож міська влада використає всі свої можливості для підтримання таких проектів.

За даними начальника департаменту інвестиційної діяльності КП «Запорізьке міське інвестиційне агентство» Вадима Демченка, останніми роками в Україні реалізують дедалі більше енергоощадливих проектів, які фінансують міжнародні організації.

— ОСББ можуть отримати кредит у банку на реалізацію енергоефективних заходів, — зазначив він. — При цьому 40 його відсотків компенсує держава. Місто Запоріжжя взяло на себе зобов’язання в найближчі п’ять років у повному обсязі компенсувати об’єднанням співвласників відсотки за всіма цими кредитами.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua