"Прогулянка без бар’єрів"

Світлана ІСАЧЕНКО
10 жовтня 2012

ТУРБОТА. — Наше місто гарне, що й казати. Ходити ним приємно, а от їздити на візку — не дуже, виникає багато незручностей, — каже координатор напрямку роботи з людьми з обмеженими функціональними можливостями міського громадського об’єднання «Захист» Марія Нікітіна. — Тому ми, візочники, вирішили звернутися до міської влади з пропозицією-проханням чимшвидше належним чином облаштувати пандуси: модернізувати ті, що були, й поставити нові. Адже на Буковині майже 2000 інвалідів-візочників, з них лише у Чернівцях офіційно зареєстровано понад 500. Це полегшить життя не лише нам, а й молодим мамам, які гуляють із дітьми у візочках, людям похилого віку. Тож раді, що Чернівецька міська рада пішла нам назустріч.

Комунальники та інваліди-візочники спільно вирішували, де і якими будуть пандуси для зручного пересування Чернівцями. Фото Василя КИЯШКА

Пандусів у Чернівцях насправді бракує. Скажімо, тільки на Центральній площі таких з’їздів має бути 24. Де конкретно їх розмістити — вирішували самі інваліди на візках. Для цього разом із представниками міської влади і різних громадських організацій вони провели моніторинг вулиць і всіх п’яти площ історичної частини міста щодо безперешкодного пересування людей з обмеженими функціональними можливостями. Також оцінили ситуацію щодо облаштування нових пандусів на Соборній площі, де наразі ведуть ремонтно-реставраційні роботи. 

— Ми поставили собі завдання повністю адаптувати вулиці міста, зокрема й віддалені райони Садгори та Ленківців, під потреби людей на інвалідних візках, причому з урахуванням їхніх порад і побажань. Звісно, на об’єкті капітального будівництва зробити з’їзди-підйоми легше. А ось облаштувати пандуси в центральній частині міста, де гранітні бордюри і бруківка й де їх ніколи не було, зовсім не просто, — зауважує керівник комунального підприємства «МіськШЕП» Віталій Червінський, запевняючи, втім, що всі роботи будуть проведені якісно і на належному рівні. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua