"Прокуратура позбувається радянської спадщини"

16 липня 2015

Президент Петро Порошенко висловив повну підтримку очищенню органів прокуратури від корупції, ініційованому Генпрокурором Віктором Шокіним та його першим заступником Давидом Сакварелідзе. У їхній присутності глава держави підписав ухвалений Верховною Радою Закон «Про зміни до Закону «Про прокуратуру».

«Нашою спільною роботою розпочинається реформування радянської системи прокуратури, — так охарактеризував ситуацію Президент. — Прошу негайно розпочати впровадження цього закону, який дасть змогу сотням працівників ззовні стати прокурорськими працівниками через процедуру відкритого конкурсу й створити соціальні ліфти, які відкриють можливості чинним працівникам прокуратури через конкурсні комісії посісти місце у прокурорському керівництві».

Він підтвердив чітку позицію щодо нульової толерантності до корупції. «Боротьба з нею нині — пріоритет нашої діяльності, причому як безпосередньо у прокуратурі, так і в цілому в країні. Перші результати, які сьогодні дуже обнадійливі, дадуть нам змогу і в подальшому працювати над очищенням влади», —цитує слова Президента його прес-служба.

Спілкуючись із керівниками ГПУ, Петро Порошенко висловив їм повну й тверду підтримку. Крім того, вони мають її і від суспільства. Говорячи про резонансну справу щодо затримання високопосадовців прокуратури, Президент заявив: «Цю справу доведемо до кінця. Це принципова позиція Генерального прокурора, його заступника, всієї нашої команди».

Генеральний прокурор Віктор Шокін так відгукнувся про підписаний документ: «Цей закон — перший правовий акт, який дає змогу створити справді нову прокуратуру. Буде нова хвиля боротьби з корупцією у прокуратурі, бо очищення прокуратури — це вимога сьогодення».

Як Генеральний прокурор він зобов’язався робити все для повного очищення відомства: «Впевнений, що ми разом з Давидом та його підрозділом доведемо це до завершення».

Давид Сакварелідзе висловив подяку Президентові за підтримку нової концепції реформ органів вітчизняної прокуратури. За його словами, найближчими днями розпочнеться реорганізація. «Реформу неможливо зупинити, вона отримала підтримку Президента, громадськості, Віктора Миколайовича, і ми робитимемо все можливе, щоб система рухалася вперед, очищувалася», — зазначив посадовець.

Давид Сакварелідзе наголосив, що позитивним рішенням стало створення спеціального управління з розслідування злочинів, скоєних прокурорами: «Вже є перші результати. Наші працівники повірили, що це можливо. Недоторканних немає». 

Михайло ЮРЧЕНКО
для «Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua