"Простіше сплатити штраф, ніж дотримуватися закону"

Тетяна МОІСЕЄВА
28 квiтня 2012

ЕКОЛОГІЯ. Із середини лютого Державна екологічна інспекція здійснила понад 700 рейдових перевірок у межах акції «Первоцвіт-2012», що триватиме до кінця травня. «Нині складено протоколи й передано до суду 183 матеріали. Загальний обсяг нарахованих збитків становить понад 33 тисячі гривень», — повідомив голова Держінспекції Павло Жила на відеоконференції в Кабінеті Міністрів. 

За його словами, перевіряли передовсім ринки, місця, де ростуть первоцвіти (цикламен Кузнецова, підсніжник, шафран кримський тощо), а також точки їх збуту та реалізації. «Щороку Держекоінспекція проводить у всіх регіонах операцію «Первоцвіт» щодо збереження рідкісних об’єктів рослинного світу. Вилучені рослини, з огляду на термін їх зберігання, зазвичай передають до дитячих дошкільних закладів, лікарень та будинків для людей похилого віку, аби те, що не можна повернути природі, хоч дарувало втіху й радість усім, хто в цьому обмежений», — сказав чиновник.

Водночас триває й акція «Нерест-2012». Зокрема, як наголосив Павло Жила, під час останньої рейдової перевірки на столичному ринку «Рибалка» «було виявлено продаж заборонених знарядь добування об’єктів тваринного світу (сітки з жилки, ятері, сітки-доріжки з резинками) кількістю 246 штук».

«У цих акціях важливу роль відіграє громадськість, громадські інспектори, на яких тепер серйозне навантаження. Нині нема відповідної нормативної бази, тому чекаємо законів, щоб унормувати та розширити повноваження громадських інспекторів», — додав Павло Жила. За його словами, нині розроблено законопроект щодо внесення зокрема змін до Кодексу про адміністративні правопорушення стосовно посилення відповідальності тих, хто не виконує природоохоронного законодавства. В законопроекті «безпосередньо посилено відповідальність, бо ті санкції та штрафи, що прописані для порушників, просто смішні. Простіше заплатити 51 гривню й не думати про дотримання законодавства». Крім того передбачено розширення повноважень громадських інспекторів, приміром, щодо складання протоколів правопорушень, а також їх мотивації. Адже нині вони працюють безплатно, а для здійснення перевірок їздять на власних автівках, бензин для яких також оплачують самотужки. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua