"Проти економії іспанці ввімкнули каски"

Оксана ГОЛОВКО
12 липня 2012

ПАСКИ РВУТЬСЯ. Марш іспанських шахтарів із ввімкненими ліхтариками на касках нічними вулицями Мадрида, що відбувся  з вівторка на середу, був спрямований проти урядової політики скорочення субсидій. Більшість шахтарів пройшли сотні миль з півночі країни, де протести біля самих шахт вилились у сутички з поліцією.

Гірники розлючені планами уряду виділити на субсидії вугільної промисловості 111 мільйонів євро цього року — минулого року на це було виділено 301 мільйон євро — і вважають: далі затягувати паски вже нікуди.

Однак іспанський уряд у свою чергу наголошує, що платить непропорційно великі субсидії маленькому та неприбутковому сектору економіки. Учора Прем’єр-міністр Іспанії Маріано Рахой представив парламенту пакет нових заходів жорсткої економії, спрямованих на урівноваження бюджету. Йшлося, зокрема, про збільшення ПДВ та про зменшення розміру соціальної допомоги та виплат із безробіття.

Таких жорстких заходів Мадрид зобов’язаний ужити в обмін на допомогу країн єврозони іспанським банкам, які постраждали від боргової кризи.

Як відомо, напередодні міністри фінансів країн єврозони ухвалили рішення про виділення Іспанії 30 мільярдів євро фінансової допомоги. Кошти Іспанія має отримати до кінця місяця, повідомляє Бі-Бі-Сі.

Також міністри країн єврозони погодилися подовжити на рік термін, до якого Іспанія має скоротити максимальний дефіцит бюджету країни до 3%, — до 2014 року. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua