"Прозорий кордон полегшує життя"

Оксана ІЛЬНИЦЬКА
27 сiчня 2012

Оксана ІЛЬНИЦЬКА
для «Урядового кур’єра»        

ЄВРО-2012. На завершальному етапі підготовки до континентальної футбольної першості країнам-сусідам і господарям турніру є що обговорити. Делегації очолювали голова Державної митної служби України Ігор Калєтнік і заступник міністра фінансів — генеральний директор Митної служби сусідньої країни Яцек Капіца. І на зустріч вони приїхали з конкретними напрацюваннями, експертними висновками про низку проектів, реалізація яких сприятиме впровадженню високих стандартів обслуговування.

Польща — один із найважливіших економічних партнерів України. Лише торік товарообіг між нашими державами зріс більш ніж на третину, досягши 6 млрд дол. А структура українського експорту та польського імпорту свідчить про те, що ці товари сприяють розвитку внутрішнього виробництва в обох країнах. Цьому сприяла й ефективна співпраця між митними  службами України та Польщі, сказав Ігор Калєтнік.

Говорячи про Євро-2012, учасники зустрічі погодилися, що проект давно вийшов за межі спортивного і має велике соціально-суспільне значення.

Керівники митних відомств підписали протокол щодо найважливіших домовленостей львівської робочої зустрічі. Зокрема про започаткування пілотного проекту зі здійснення контролю порожніх транспортних засобів з використанням «Fast Way» у міжнародному пункті пропуску для автомобільного сполучення «Краківець — Корчова» в напрямку виїзду з України — в’їзду до Республіки Польща. Це значно підвищить пропускну спроможність.

Ідеться також про продовження спільної роботи митних служб, спрямованої на прискорення пропуску через державний кордон порожніх транспортних засобів, шляхом виділення для їх переміщення окремих смуг руху та спільного контролю на території однієї з держав.

Нині спільний контроль на українсько-польському кордоні здійснюється в пунктах пропуску «Смільниця — Кросценко» та «Устилуг — Зосін». Українська сторона пропонує поширити його дію на інші пункти пропуску на українсько-польському кордоні. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua