"Прозорість бізнесу — ознака цивілізованості"

20 квiтня 2016

Темі законодавчих пропозицій у проведенні деофшоризації було присвячено робочу нараду з представниками уряду, парламенту та фіскальних органів, яку провів Президент Петро Порошенко. Він підтвердив свою рішучість щодо внесення законодавчих змін у сфері регулювання бізнесу, пов’язаного з офшорними компаніями, створенні умов та мотивацій для легалізації бізнесу і справедливої сплати податків.

Першим етапом має стати приєднання до міжнародної конвенції із забезпечення доступу України до рахунків нерезидентів. Міністерство фінансів і Державна фіскальна служба мають зробити необхідні кроки для забезпечення підписання і ратифікації відповідної угоди, яка спростить доступ органам нашої влади до рахунків українських резидентів у закордонних банках.

«На сьогодні понад 30 країн приєдналися до цієї ініціативи. На моє глибоке переконання, ця інформація має бути відкрита, прозора та облікована у відповідних органах влади», — цитує слова Президента його прес-служба.

Згодом слід забезпечити надходження податків в Україну від діяльності компаній, незалежно від місця їх реєстрації, якщо вони прямо чи опосередковано належать українському резидентові. «Якщо український резидент не сплачує податків в Україні, це має розглядатись українським законодавством як ухилення від сплати податків і має тягнути за собою певну відповідальність», — наголосив Президент. Відповідний досвід існує в багатьох країнах світу. Тож нам не потрібно винаходити велосипед, а якнайшвидше запровадити ці зміни до законодавства.

Наголосив Президент і на необхідності надання Комісії з питань цінних паперів та фондового ринку можливості отримувати необхідний обсяг інформації для запобігання використанню механізму уникнення оподаткування.

Йшлося й про важливість проведення судової реформи. Це стосується, зокрема, ухвалення ініційованих Президентом конституційних змін, які забезпечать оновлення і перезавантаження суддівського корпусу та запровадження нових стандартів судочинства, зокрема й для суттєвого поліпшення інвестиційного клімату в державі.

«Ті, хто ще розмірковує, голосувати чи ні, мають зрозуміти, що наразі вибір не між існуючим проектом і ще ненаписаним кращим, а між тим, щоб почати реально змінювати систему і між її консервацією внаслідок відсутності реформи як такої», — наголосив Президент.

Глава держави також запропонував залучити до роботи в групі іноземних аудиторів, аби напрацювати механізми, які не призведуть до збільшення податкового тиску і допоможуть поліпшити мотивацію та прозорість. Незабаром глава держави планує винести це питання на обговорення Національної ради реформ, щоб сформувати завдання і скоординувати дії всіх гілок української влади.

До складу робочої групи з розробки законодавчих пропозицій щодо деофшоризації увійшли керівники та уповноважені представники Кабінету Міністрів, Комітету з питань податкової та митної політики Верховної Ради, Національного банку, Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку та Державної фіскальної служби. 

Михайло ЮРЧЕНКО
для «Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua