"Психологи навчають солдатів стресостійкості"

Ольга ПРОКОПЕНКО
26 серпня 2015

Делікатний діалог. Важливе місце під час бойової підготовки особового складу, призваного у військові частини оперативного командування «Південь» по мобілізації, займає робота військових спеціалістів Психологічної кризової служби.

Як повідомляє управління комунікацій та преси Міноборони, за відгуками командирів військових частин органу військового управління, фахівці служби мають високий рівень кваліфікації, професійних знань. Затребуваний практичний досвід, який вони здобули, надаючи психологічну допомогу військовослужбовцям ЗСУ в зоні бойових дій.

Адже від стану бойового духу і вольових якостей солдата на полі бою багато в чому залежить успішний результат військової операції. Саме на цьому зосереджують фахові зусилля у Психологічній кризовій службі. Головне в роботі — делікатний діалог із солдатом. Завдяки цьому спеціалістам вдається зняти психологічний блок і налаштувати людину на хвилю довіри, щоб та могла відверто розповісти про свої страхи, сумніви, тривоги.

За словами Олени Снісаревської, психолога-волонтера Психологічної кризової служби, один з основних пунктів їхньої роботи — підготувати мобілізованого до можливої реакції на психологічний стрес, який може проявитися в бойовій обстановці. Знання про це підвищують опірність психіки і зменшують можливість виникнення раптової паніки, психологічного ступору тощо.

Пройшовши таку підготовку, вважають спеціалісти, солдат знатиме про можливі реакції в бою і як саме їх втамувати або не допустити. Понад те, він зможе допомогти своєму товаришу впоратися з такими реакціями та надати першу психологічну допомогу. А ще військовослужбовців навчають простим методам саморегуляції і самовладання, які на фізіологічному рівні нейтралізують стрес. Це елементарно: потрібно правильно дихати, ходити, полежати, навіть просто попити води.

Психологи служби контролюють і відстежують психологічний стан особового складу частин оперативного командування «Південь» переважно за допомогою заступників командирів по роботі з особовим складом, тому можуть у разі необхідності оперативно відгукнутися на прохання про надання практичної допомоги, зокрема в зоні бойових дій. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua