"Рак — не вирок"

Олена ОСОБОВА
22 лютого 2013

МЕДИЦИНА. На Луганщині смертність від раку зменшується, хоч кількість хворих щороку зростає на півтисячі людей. Як повідомив головний лікар обласного онкологічного диспансеру Мераб Надірашвілі, за останні чотири місяці після планових операцій в обласному онкологічному диспансері не помер жоден пацієнт. Для лікарів-онкологів такий показник — велике досягнення. До того ж операції тут проводять за найсучаснішими методиками. Наприклад, уперше на сході України зробили лапароскопічну резекцію прямої кишки. Раніше оперативні втручання, що були показані пацієнтам із подібною патологією, обходилися «дуже дорого» для їхнього здоров’я, тривалим було й одужання після них. Пацієнта, якого першим у краї прооперували за сучасною методикою,  виписали уже через чотири дні після втручання.

Завдяки тому, що торік у лікарському закладі було введено в експлуатацію новий операційно-реанімаційний блок, число хірургічних втручань, зроблених тут на рівні світових стандартів, збільшилося на чверть (до 8 тисяч на рік).

За його словами, більшість людей приходить на обстеження без направлення, тому прийом пацієнтів затягується. Тож луганські фахівці торік організували близько 40 цільових виїздів у віддалені від обласного центру райони й міста, щоб провести хоча б мінімальні обстеження. І для боротьби з одвічним недоліком будь-якого лікувального закладу — величезними чергами в коридорах — тут винайшли власний метод. Онкодиспансер бере участь у пілотному проекті з комп’ютеризації лікувальних закладів і, за словами Мераба Надірашвілі, записатися на прийом тепер можна буде телефоном або надіславши заявку через Інтернет. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua