"Реалії диктують нові правила захисту"

17 червня 2015

Україна нині бореться за європейські цінності і територіальну цілісність, а Росія намагається дестабілізувати ситуацію, перешкодити праву українців обирати свій шлях — жити в Європейському Союзі та не бути більше частиною Радянського Союзу. На цьому акцентував увагу під час інтерв’ю одному із зарубіжних ЗМІ Президент Петро Порошенко. «Росія розуміє, що не може перемогти у цій війні, бо Україна має дуже потужний дух, об’єднану, як ніколи до цього часу, українську націю і глобальну солідарність всього світу з Україною», — сказав він.

На думку глави держави, справжня мета Росії — дестабілізація ситуації в нашій державі. «Це не війна всередині України. Це агресія Росії проти України лише з однією метою — дестабілізувати ситуацію і перешкодити праву українців жити в Європейському Союзі, реалізувати в країні європейські цінності і не бути більше частиною Російської імперії», — передає слова Президента його прес-служба.

А ще він підкреслив, що Україна платить за такі дії північного сусіда величезну ціну. Це і понад 1700 воїнів, які віддали своє життя за захист суверенітету, територіальної цілісності та незалежності України, це і майже сім тисяч загиблих українців, які були мирними громадянами.

Петро Порошенко вважав за потрібне наголосити, що Україна відповідально ставиться до взятих на себе зобов’язань і дотримується мінських домовленостей. Натомість інша сторона їх не виконує, і це фіксують представники Моніторингової місії ОБСЄ.

На думку Президента, найефективнішими санкціями щодо Росії є секторальні, включно з фінансовими. Йдеться про платіжні системи SWIFT. «Мета цих санкцій — не завдати руйнівної шкоди Росії, а лише створити мотивацію, щоб зупинити агресію, припинити вогонь, простимулювати виконання домовленостей в економічно-соціальній, гуманітарній, безпековій та іншій сферах», — пояснив глава держави.

Він також дав зрозуміти, що погоджується з позицією Президента США Барака Обами. Мовляв, своїми діями Росія намагається відродити Радянський Союз.

Наразі, на переконання Петра Порошенка, потрібно запроваджувати нові механізми гарантування міжнародної безпеки. Найкращий з них — ухвалення рішення про розміщення важкого озброєння в пострадянських країнах та постсоціалістичних країнах — нинішніх членах НАТО. Не слід забувати й про дипломатичні важелі мирного врегулювання та реформувати Раду Безпеки ООН, систему загальноєвропейської безпеки і використовувати всі можливості, щоб не допустити агресії на Європейському континенті.

«Після російської анексії Криму та російської агресії на Донбасі глобальної системи безпеки, заснованої на рішеннях Ради Безпеки ООН, більше не існує. Систему повоєнної глобальної безпеки було фактично зруйновано, оскільки постійний член Ради безпеки ООН є агресором, — сказав Президент. — Усі мають розуміти, що Україна бореться не лише за свою незалежність і територіальну цілісність, а  й за свободу та демократію у світі проти агресора, який брутально порушив міжнародні закони».

Лора ВОВК
для «Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua