"Реалії перевершили сподівання"

29 листопада 2012

ІНВЕСТИЦІЇ

Днями компанія «Блек Айрон» повідомила про завершення ТЕО проекту розробки Шиманівського родовища залізних руд

Володимир НИКОНЕНКО
для «Урядового кур’єра»

Слід зазначити, що ця іноземна структура, яка є частиною потужного фінансово-промислового конгломерату Канади «Форбс енд Манхеттен», прийшла в Україну тоді, коли інвестори обходили її, так би мовити, стороною. Однак, купивши ліцензію на розробку родовища, перш ніж приступити до реалізації своїх планів, канадці змушені були зіткнутися і відчути на собі чимало нюансів ведення бізнесу в Україні. І це попри те, що в планах компанії, окрім видобутку сировини і будівництва комбінату з переробки залізної руди, — розвиток інфраструктури, ремонт і будівництво лікарень, шкіл, дитячих садків у Кривому Розі.

І ось нарешті завершено банківське техніко-економічне обгрунтування проекту розробки Шиманівського залізорудного родовища, результати якого перевершили найоптимістичніші очікування. За прогнозами, виробництво 68% залізорудного концентрату становитиме на рік 9,2 млн тонн, дохідність — 45,9%, а чистий дисконтований дохід — 3,5 млрд дол. США.

Як зазначив президент і головний виконавчий директор компанії «Блек Айрон» Метт Сімпсон, це обгрунтування проілюструвало величезний потенціал проекту. А щодо прогнозованого високого чистого доходу і відносно невисокої вартості продукції, то це зумовлено передусім такими перевагами компанії, як розвинена інфраструктура та наявність висококваліфікованих кадрів. А останнє ТЕО є беззаперечним аргументом і водночас стимулом для прискорення розробки Шиманівського родовища.

На сьогодні підраховано, що обсягів залізорудної сировини цього родовища достатньо для реалізації проекту протягом наступних 16 років. У компанії вважають, що в результаті додаткового розвідувального буріння можуть бути виявлені нові поклади руди на цій ділянці, завдяки чому обсяги сировини можуть збільшитися на 188,3 млн тонн, а термін експлуатації продовжиться на 5 років. У разі успішної геологічної розвідки північної частини родовища та приєднання запасів Зеленівського в компанії очікують, що річні обсяги видобутку корисних копалин значно зростуть.

«Ми задоволені рівнем інженерно-технічного обгрунтування і чіткістю банківського техніко-економічного обгрунтування. У ході цього процесу ми знайшли й апробували рішення для оптимізації технологічної схеми процесу, — зазначає головний керуючий директор компанії Джордж Мовер. І наголошує, що завдяки проведеним підготовчим роботам компанія одержала варіант проведення робіт за проектом із річним обсягом виробництва, який на 26% перевищує дані попередньої оцінки і на 16 % знижує операційні витрати. Джордж Мовер налаштований оптимістично, оскільки, на його думку, відносно невисокі операційні затрати в сукупності з близькістю до турецьких, європейських і близькосхідних споживачів дадуть змогу проекту залишатися прибутковим навіть у випадку коливання цін на залізорудну сировину. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua