"Референтні ціни дали результат"

1 лютого 2013

ЕКСПЕРИМЕНТ. Загалом позитивно Прем’єр-міністр Микола Азаров оцінив практику запровадження референтних цін на медикаменти, що знизило ціни на ліки для гіпертоніків. Таку оцінку він дав після заслуховування на засіданні Кабінету Міністрів питання про реалізацію пілотного проекту державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою шляхом встановлення граничного рівня оптово-відпускних цін.

Як повідомила міністр охорони здоров’я Раїса Богатирьова, в Україні майже 12 мільйонів осіб, хворих на гіпертонічну хворобу. Внаслідок реалізації проекту на кінець року зафіксовано зниження середньозваженої вартості ліків для гіпертоніків на 12%, на цей же відсоток збільшено споживання ліків у натуральному вигляді. Причому сталось це на фоні деякого подорожчання інших груп ліків. Водночас завдяки комплексним заходам з реалізації проекту додатково виявлено 2 мільйони 352 тисячі хворих, які розпочали лікування, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.  

Ліки для гіпертоніків здешевшали на 12%. Фото УНIAН

«Ми розпочали дуже серйозний експеримент, — наголосив Микола Азаров. — Звісно, розраховували на значно більше зниження цін, однак отримані 12% — це теж позитивний результат. Тож цей проект треба обов’язково продовжувати».

Прем’єр-міністр також доручив тримати на контролі рівень торговельних надбавок не лише на засоби для гіпертоніків, а й на ліки загалом, аби не допустити необгрунтованого завищення цін на інші групи медикаментів. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua