"Реформи мають враховувати інтереси нацменшин"

Оксана ГОЛОВКО
25 лютого 2016

Це сталося на Кіровоградщині. Молода жінка готувалася до пологів, і саме в цей час комунальники через великі борги відключили в будинку електрику, яку ромська родина використовувала й на опалення приміщення. Місцева влада, з огляду на холоднечу, тимчасово забрала немовля до будинку маляти…

Після втручання і допомоги відомої громадської організації, що опікується проблемами соціальної інтеграції ромських громад, справу залагодили, комунальні борги сплатили.

Європейський досвід свідчить, що розв’язання великих і малих проблем нацменшин — це прерогатива і обов’язок державних структур і органів місцевого самоврядування. Надто такої уразливої, як роми — представники одного з найдавніших європейських народів, що зазнавав чимало безпідставних утисків з боку окремих корінних націй. Хоча, як і всі інші, має право на гідне життя і розвиток.

Не виняток і українські роми. Протягом двох останніх років Рада Європи і Європейська комісія реалізують у нашій державі Стратегію соціального захисту та інтеграції в українське суспільство ромської нацменшини, розраховану на період до 2020 року. Цей важливий стратегічний документ спрямований на соціальну інтеграцію ромських громад у межах окремих регіонів.

Про те, як здійснюється така робота, днями йшлося на національній зустрічі в столиці, куди завітав представник команди підтримки Спеціального представника Генсека РЄ з ромських питань Маркос Андраде.

Учасники зібрання проаналізували, як надають соціальні послуги щодо представлення інтересів осіб (громад) з числа національних меншин, виокремили найгостріші наявні проблеми для ромів: немає офіційної реєстрації, гідних побутових умов, належного медичного обслуговування тощо.

Це важливо враховувати нині, коли в нашій державі відбувається реформа місцевого самоврядування, триває укрупнення громад і передача фінансових ресурсів із центру на території. Поза увагою реформаторів не повинні залишитися соціальні, культурні та інші інтереси національних меншин.

Питанням опікується Рада Європи, зокрема і через програму «Децентралізація і територіальна консолідація в Україні», а Мінрегіон обіцяє взяти до уваги згадану проблематику під час розроблення нових і удосконалення чинних нормативних та законодавчих актів. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua