"Реформи варті того, щоб за них боротися"

Юрій МЕДУНИЦЯ
6 лютого 2016

Перипетії у стані Кабінету Міністрів, які останнім часом збурили суспільство, нарешті, маємо надію, завершилися на оптимістичній ноті. Згоду, досягнуту урядовою командою напередодні, вчора презентовано й у Верховній Раді. Традиційну «Годину запитань до уряду» очолив безпосередньо Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк.

Тримаючи удар, він без остраху дивився депутатам у вічі, навіть запропонував їм внести резолюцію про недовіру Кабінету Міністрів у разі, якщо дії уряду не матимуть підтримки парламентаріїв. Тобто Кабмін готовий піти у відставку, проте лише в єдиному пориві і тільки всією командою. Втім, доки рішення про відставку немає, уряд і надалі працюватиме заради реформування країни.

«Ми прийшли однією командою, і працюємо однією командою. Якщо буде рішення про те, що цю команду потрібно змінити, ми підемо всі разом. Але будемо боротися до останнього», — чітко наголосив Прем’єр.

Це означає не тримання за крісла, а підтримку проголошеного раніше курсу. І в цьому контексті Арсеній Яценюк підтримує позицію про взаємоповагу та спільну відповідальність Кабінету Міністрів і Верховної Ради. Говорив Арсеній Яценюк і про економічні аспекти. Скажімо, Кабінет Міністрів обіцяє проіндексувати зарплати і пенсії в Україні в травні цього року, як і заплановано в Державному бюджеті на поточний рік.

«Ми будемо боротися за цінову стабільність. Ми будемо боротися за те, що рівень інфляції в поточному році має бути не вищий, ніж 12%, — конкретизував глава уряду. — Ми боротимемося за те, щоб в Україні платили зарплати і пенсії, сплачували соціальні пільги. Ми боротимемося, щоб бізнес, який одержав послаблення завдяки нашій позиції щодо зменшення вдвічі основного податку — податку на зарплату, — отримав додатковий фінансовий ресурс. Це з одного боку, а з іншого — вивів бізнес із тіні та збільшив зарплати для громадян».

Обіцяно також, що поточний рік має стати прибутковим для НАК «Нафтогаз України».

Крім того, Україна мусить і надалі йти шляхом реформ, узгоджених з її ключовими кредиторами, зокрема Міжнародним валютним фондом, Світовим банком. І дотримуватися зобов’язань, узятих перед ними.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua