"Реформу промоніторили"

10 лютого 2016

Більшість опитаних вважає, що запровадження децентралізації сприятиме розв’язанню проблеми поганого розвитку інфраструктури на місцях. Такі результати онлайн-дослідження «Моніторинг сприйняття прогресу реформ», який компанія TNS проводить спільно з Національною радою реформ.

Другою проблемою опитані назвали нерівномірне фінансування регіонів. 47% вважають, що децентралізація усуне її. Майже третина вказала, що децентралізація подолає проблеми занепаду села, корупційні схеми під час розподілу фінансування і спростить процедуру отримання документів.

Є певний відсоток песимістів — 14% вважають, що децентралізація не допоможе розв’язати жодної проблеми. Значно більше таких респондентів серед населення з невизначеними зовнішньополітичними орієнтирами (21%).

Щодо зв’язку децентралізації та місцевого самоврядування 61% респондентів вважає, що децентралізація позитивно вплине на ефективність місцевого самоуправління. У Києві значно менше тих, хто вважає, що децентралізація підвищить ефективність місцевого самоврядування (51%), і значно більше тих, хто не визначився з відповіддю на це запитання (28%).

«Моніторинг сприйняття прогресу реформ» ініціював проектний офіс Національної ради реформ у вересні 2015 року для повнішого відображення прогресу реформ. Відповідно до концепції проекту, досліджують громадську думку щодо довіри до органів влади, поінформованості та помітності прогресу реформ щомісячно. Крім того, щомісяця відбувається глибоке опитування респондентів стосовно трьох з вісімнадцяти пріоритетних реформ.

Опитування проводили онлайн з 17 по 24 грудня 2015 року. Географія дослідження — вся Україна (крім АРК), міське населення, чоловіки і жінки віком 18—55 років. Вибірка — 1000 респондентів, різних за статтю, віком, регіоном і розміром населеного пункту.

ДОВІДКА «УК»

Компанія TNS в Україні — представник світового лідера в галузі маркетингових досліджень. Україна — одна з 80 країн, де працює TNS, надаючи послуги на найвищому професійному рівні. З осені 2008 року TNS входить до складу Kantar Group, дослідницького підрозділу світового рекламно-комунікаційного холдингу WPP.

Національну раду реформ створено для забезпечення політичного консенсусу в проведенні реформ. Вона складається із представників усіх зацікавлених сторін та є майданчиком для узгодження позицій і прийняття рішень.

Основні завдання Національної ради реформ — визначення пріоритетів реформ, координація дій із реформування, моніторинг реалізації та досягнення цілей. 

Вікторія БОРИСОВА
для «Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua