"Регіональна програма для переселенців Донеччини"

Павло КУЩ
30 жовтня 2015

Голова Донецької обласної державної адміністрації, керівник військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський затвердив Регіональну програму інтеграції, соціальної адаптації та захисту внутрішньо переміщених осіб на 2015—2016 роки. Попередньо цей проект було винесено на обговорення на громадські слуханнях, а під час його розроблення враховували пропозиції волонтерських і громадських організацій. Фінансуватимуть програму за кошти обласного та місцевих бюджетів та завдяки залученню відповідних ресурсів з інших джерел: щоб реалізувати все задумане, планують освоїти 85 мільйонів гривень.

Нині органи соціального захисту населення Донеччини взяли на облік 552,6 тисячі осіб (серед них 48,3 тисячі дітей і 381,4 тисячі пенсіонерів), переміщених сюди із тимчасово окупованих населених пунктів Донбасу та зони проведення АТО. Найбільше людей, яких гібридна війна вигнала з рідних домівок, зареєстровано в Артемівську, Костянтинівці, Краматорську, Маріуполі, Слов’янську. Зайве казати, що ця категорія жителів краю нерідко потерпає від різноманітних соціальних і психологічних проблем. Але саме виконання регіональної програми у недалекій перспективі дасть змогу поліпшити забезпечення тимчасовим житлом та умови проживання переселенців.

Серед базових пунктів проекту — сприяння працевлаштуванню, медична допомога, психологічна реабілітація, створення сприятливих умов для навчання і оздоровлення дітей тощо. Тобто головне завдання, яке ставить перед собою обласна влада Донеччини, — створити соціальний комфорт для земляків, які вимушено опинилися у статусі внутрішніх переселенців. За словами т. в. о. заступника голови Донецької ОДА Віктора Андрусіва, цей документ фактично виконуватиме функцію дорожньої карти і для влади, і для громадського сектору та благодійних фондів, яких запрошують долучатися до реалізації перспективного соціального проекту. Контроль за виконанням регіональної програми обласна влада бере на себе і планує щомісяця влаштовувати публічні звіти про зроблене. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua