"Регіони отримають вакцини"

3 серпня 2012

АКЦЕНТ. Україна забезпечена препаратами для профілактики туберкульозу та поліомієліту на 2012 рік

Про це заявила на урядовому брифінгу перший заступник міністра охорони здоров’я Раїса Моісеєнко. Регіони також отримали вакцину для профілактики сказу. Щоправда, її загальна кількість становила 20 тисяч доз.

«З липня здійснюють активне постачання вакцин за основними закупівлями 2012 року, а у першій половині серпня очікують на поставку вакцини для профілактики дифтерії, правця і кашлюку. У серпні надійдуть вакцини з так званим зменшеним вмістом антигену, і надалі їх закуповуватимуть з визначеним графіком», — пояснила посадовець.

Цього місяця вже можна буде щеплювати дітей до одного року. З шостого серпня, за словами Раїси Моісеєнко, має з’явитися 251 тис. 400 доз вакцин для профілактики кору, паротиту, краснухи, 158 тис. 712 доз — кашлюку, дифтерії, правця, поліомієліту, гемофільної інфекції.

На централізовану закупівлю імунобіологічних препаратів для проведення імунопрофілактики населення держбюджетом передбачено 302 млн 100 тис. грн. Та для того, щоб цю потребу задовольнити на 100%, потрібні 414 млн 400 тис. грн. У цьому контексті Раїса Моісеєнко зазначила: за рахунок виділених коштів у середньому рівень забезпечення наближається до 75%.

Окрім цього, перший заступник міністра охорони здоров’я наголосила на тому, що нині закупівлі вакцин проводяться в Україні за всіма державними програмами і загалом здійснюються на 92,8% від обсягу бюджетних призначень. Із них акцептовано та укладаються договори на 72%.

«Міністерство здійснює всі необхідні заходи з організації процедур закупівель для вчасного забезпечення регіонів необхідними лікарськими засобами та виробами медичного призначення. Ситуація контрольована і прогнозована», — резюмувала посадовець.

За її словами, держбюджетом на 2012 р. передбачено відповідних видатків 1 млрд 858 тис. 100 грн. А загальний обсяг коштів, необхідних для здійснення закупівель лікарських засобів і виробів медичного призначення, відповідно до наданої потреби у заявках регіонів на 2012 р. становить 5 млрд 300 млн грн.

До слова, попередньо досягнуто й мети здійснення держзакупівель 2012 р. Зокрема ефективне використання державних коштів за найкращого співвідношення ціни і якості в конкретних умовах уже дало змогу заощадити 73,3 млн грн.

На брифінгу також ішлося про намір МОЗ провести нараду з виробниками лікарських засобів з лікування ВІЛ/СНІДу. «Нам необхідна не на рік і не на два програма домовленості з виробниками ліків від ВІЛ/СНІДу. Тому проведемо нараду з виробниками, а не з дистриб’юторами лікарських засобів, — акцентувала вона. — Це має суттєво зменшити ціну на відповідні ліки». При цьому вона додала, що хворі, які стоять на обліку, забезпечені у повному обсязі такими препаратами.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua