"Регіони вчаться європейськості"

Олена ІВАШКО
25 грудня 2015

У Херсонській облдержадміністрації відбувся семінар-круглий стіл «Угода про асоціацію між Україною та ЄС: регіональний вимір» у межах регіонального туру проекту «Рада за Європу», який проводить лабораторія законодавчих ініціатив спільно з українською частиною парламентського комітету асоціації.

У роботі зібрання взяли участь представники виконавчої влади та органів місцевого самоврядування. Перший заступник голови облдержадміністрації Валентина Січова наголосила на важливості для України проєвропейського напряму розвитку. «Угода про асоціацію з ЄС — стратегічний документ, — зазначила фахівець, — і шанс для України стати справжньою європейською державою».

Метою проведення заходу було поінформувати депутатів місцевого рівня про переваги Угоди про асоціацію. Під час «круглого столу» обговорили угоду про поглиблену та всеосяжну зону вільної торгівлі, економічну і секторальну співпрацю та її регіональні акценти, перспективи українського сільськогосподарського експорту до ЄС, розвиток транспортного сектору, участь у програмах ЄС.

Як зазначив науковий директор проекту ЄС «Рада за Європу» Роберт Хорольський, сам документ угоди написано юридичною мовою, тому засвоїти його складно, і в цьому потрібна допомога експертів. Однак він наголосив, що складність написання документа в жодному разі не є вадою: «За кожним словом стоїть величезна кількість судових справ і практика багатьох країн». Роберт Хорольський роз’яснив структуру документа, звернувши увагу, що 95% його обсягу — економічна частина. Він наголосив, що такі угоди ЄС укладає тільки з надійними партнерами.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua