"Рекордсмени з Попудні"

Владислав КИРЕЙ
7 квiтня 2011

ВИЗНАННЯ

Стоцентнерний урожай пшениці для фермера - не межа

- Коли одержував нагороду найпрестижнішої загальнодержавної програми "Людина року - 2010" в Національному палаці мистецтв "Україна", дуже хвилювався, - зізнається фермер Андрій Крохмаль, переможець у номінації "Аграрій року". - Я і мої колеги з фермерського господарства "Ладіс", що в селі Попудня Монастирищенського району, більше звикли до розміреної, хоча й важкої праці на землі, аніж до об'єктивів фото- та відеокамер. Вирощуючи з року в рік високі врожаї зернових на 2600 гектарах землі, про нагороду, звісно, й не думали. Просто працювали, аби не зрадити землі, багаторічним традиціям хліборобства. З 40 осіб, що знають свою ділянку праці як свої п'ять пальців, усе ж найвідповідальнішу посаду обіймає досвідчений агроном, людина-легенда, як каже про нього Андрій Аркадійович, - Леонід Козир. Це він обирає сорти, планує посіви. Так сталось, що захопився Леонід Борисович сортом пшениці Фаворитка, дітищем селекціонера Володимира Моргуна. І якщо спочатку цей сорт давав пристойні, хоч і не рекордні врожаї , то через кілька років вийшли на 70-центнерні, а позаторік урожай на окремих ділянках перевалив за сто.

- У міністерських кабінетах не повірили, - каже Андрій Аркадійович. - І цілою делегацією нагрянули до Попудні. Ходили, перевіряли, на зуб пробували. Все правильно: 101,4 центнера з гектара! Такого ні тут, ні в інших господарствах іще не бачили.

Так рекордний урожай перевершив усі сподівання, а робота фермерського господарства стала взірцем для інших подібних об'єднань, аграрних та аграрно-промислових комплексів, які своїм вмінням ефективно застосовувати новітні технології, орієнтуватися в ринковому просторі, уже досягли вагомих результатів у галузі.

Минулого, несприятливого за погодними умовами року, тут також не осоромилися: пшениці одержали понад 70 центнерів на круг. Й нинішнього оберти не зменшують. Правда, останні морози дещо пригасили порив: агроном Леонід Козир усе приглядається чи не пошкодже на, бува, озимина. Через тиждень-два, каже, побачимо. Однак віриться, що все у фермера й нинішнього року буде на висоті.

Правда, реалії сьогодення, каже Андрій Аркадійович, не завжди сприяють рухові вперед. Зараз, приміром, у Попудні завершують будівництво власного елеватора. Для цього потрібно ще мільйонів зо три гривень. Але, щоб узяти такий кредит у банку, з яким працює фермер, треба мало не все господарство віддати в заставу. А потім ще й сплатити 20% за користування позикою. Хіба не кабальні умови?

Однак, упевнений фермер, вихід і тут знайдеться. Якби тільки своїми непродуманими рішеннями не заважали працювати ті, хто мав би допомагати. А втім, депутат облради Андрій Крохмаль вважає, що й допомагати працівникам села не треба. Просто в державі повинні бути порядок і стабільність. А хлібороби своє діло знають...

 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua