"Ресурси працюватимуть на край"

Олена ОСОБОВА
17 грудня 2015

В області обсяг реалізації продукції за підсумками 9 місяців 2015 року становить 15,4 мільярда гривень, з них промисловість дала 12,7 мільярда. За даними департаменту промисловості та енергозбереження обласної військово-цивільної адміністрації, уповільнилися темпи падіння індексів промислового виробництва.

На підконтрольній Україні території області розташовано 489 суб’єктів господарювання. З них 9 великих, 99 середніх та 381 мале підприємство. Щоправда, показники діяльності саме суб’єктів малого та середнього підприємництва викликають у фахівців занепокоєння. За минулий рік кількість малих підприємств у краї знизилася на 12,9%, фізичних осіб-підприємців — на 14,4%. Відповідно зменшилася й кількість зайнятих у малому та середньому підприємництві працівників (майже до 70 тисяч осіб). Фахівці зазначають, що розподіл цих суб’єктів підприємництва на території області має диспропорційний характер: значна частина структур зосереджена переважно у промислово розвинених містах обласного значення. А замало їх в аграрних районах.

Тож на часі розроблення та запровадження проекту регіональної цільової програми «Залучення інвестицій, розвитку та підтримки малого і середнього підприємництва в Луганській області на 2016—2017 роки».

«Мета документа — створення ефективної системи залучення інвестиційних ресурсів та сприятливих умов для розвитку й підвищення конкурентоспроможності малого і середнього бізнесу, ефективне використання їхнього потенціалу як одного з важливих чинників розв’язання економічних і соціальних проблем. Обласна влада має намір робити максимум можливого для розв’язання проблем підприємців», — підкреслила перший заступник керівника обласної військово-цивільної адміністрації Єлизавета Пушко-Цибуляк під час обговорення проекту стратегічного для краю документа.

Але розраховувати на залучення інвестицій можна тільки за умови створення сприятливого інвестиційного клімату. Задля цього очікується зростання обсягів надання державних гарантій для фінансування інвестиційних проектів. Зокрема програма передбачає створення інвестиційного фонду та фінансування проектів суб’єктів господарювання (на поворотній основі). З обласного бюджету на цей захід планують передбачити 20 мільйонів гривень. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua