"Режисер чекав на Богдана Ступку сорок років"

Іванна КУРОВЕЦЬ
7 жовтня 2011

 ПРЕМ’ЄРА. Останній вечір фестивалю «Сім днів під знаком Ступки» виявився таким самим феєричним і несподіваним, як і перший день заходу. Фільмом закриття ретроспективи фестивалю стала картина «Дім» — її як  подарунок ювілярові привіз до України російський режисер Олег Погодін. І українці першими побачили «Дім», який на широких екранах СНД з’явиться у листопаді. Богдан Ступка у фільмі зіграв роль деспотичного батька великого сімейства Шаманових. Тож актор разом із дружиною, онуком та сотнею прихильників його таланту стали першими глядачами картини.

— Ще дитиною побачив Богдана Ступку у фільмі «Білий птах з чорною ознакою» у 1971 році, — пригадує Олег Погодін. — Тоді я запам’ятав хлопця з колючим поглядом, але не знав його імені. А після картини «Забудьте слово смерть», коли впізнав на екрані знайоме обличчя, довідався, що актора звуть Богдан Ступка. Саме тоді й вирішив стати режисером і обов’язково зняти його у своєму фільмі. Адже він актор, який уміє все. І саме для нього був написаний сценарій «Дому».

Це картина про страждання через ненависть, любов через жорстокість. На екрані батьки конфліктують із дітьми, діти з батьками і одне з одним. Усе змінюється в одну мить, коли після багатьох років у сім’ю повертається старший син Шаманових Віктор (актор Сергій Гармаш). Саме тоді сім’я об’єднується для захисту брата. Загалом у картині вдалося поєднати різні жанри, втім, це фільм-вестерн (режисер порівнює Донську Кубань із Диким Заходом) із жорстоким реалістичним фіналом. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua