"Рішучість реформ викликає довіру"

19 листопада 2015

В Україні з робочим візитом перебували міністри закордонних справ Литви та Швеції Лінас Лінкявічюс і Маргот Вальстрьом, які зустрілися з вищим керівництвом нашої держави та очільником вітчизняного зовнішньополітичного відомства.

Головну увагу під час переговорів із Президентом Петром Порошенком було приділено ситуації на Донбасі, стану виконання мінських домовленостей, глобальній боротьбі з тероризмом з огляду на нещодавні терористичні атаки на Париж. Глава держави подякував гостям за активну політичну підтримку й значну практичну допомогу, яку їхні держави надають для подолання наслідків російської агресії на сході України. Петро Порошенко наголосив на важливості зміцнення ролі ЄС у стабілізації ситуації на Донбасі.

Міністри закордонних справ Литви та Швеції Лінас Лінкявічюс і Маргот Вальстрьом підтримують Україну у всіх її починаннях. Фото з сайту president.gov.ua

Іноземні дипломати підтвердили позиції Швеції та Литви, які полягають у необхідності продовження санкцій стосовно Росії до повного виконання нею мінських угод.

Окремо йшлося про надання Україні безвізового режиму з Євросоюзом. Міністри підтримали ухвалення у Верховній Раді пакета безвізових законів, що прискорили поступ України у виконанні Плану дій з лібералізації візового режиму з ЄС для наших громадян.

Попри складний міжнародний порядок денний, українське питання незмінно залишається одним із найпріоритетніших для європейської дипломатії, запевнили поважні гості. Опісля глави МЗС Литви та Швеції підписали спільний меморандум щодо освіти в Україні, який запроваджує навчальні та освітні програми для молоді й педагогічних кадрів з областей Східної України, повідомляє прес-служба Президента.

У розмові із Прем’єр-міністром Арсенієм Яценюком Лінас Лінкявічюс і Маргот Вальстрьом підкреслили, що справа підтримки України постійно перебуває у центрі уваги Вільнюса та Стокгольма. Вони запевнили в готовності й надалі надавати всебічну допомогу в реалізації демократичних реформ і протидії російській агресії. Вони відзначали прогрес у проведенні перетворень у нашій державі та схвалили рішучість нашого уряду просуватися шляхом реформ, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ.

Ішлося про комплекс питань, пов’язаних із запровадженням з 1 січня 2016 року всеосяжної і поглибленої зони вільної торгівлі між Україною та ЄС, а також про економічну ситуацію у нашій державі, перспективи мирного врегулювання на сході. Арсеній Яценюк відзначив важливість і нагальність допомоги із соціально-психологічної реабілітації українських військовослужбовців — учасників АТО.

У бесіді з очільником МЗС Павлом Клімкіним шведська й литовська сторони позитивно оцінили стан реалізації реформ і підтвердили готовність й у подальшому надавати підтримку й практичну допомогу Україні на цьому шляху, а також у процесі реалізації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС як основного інструменту нашого наближення до Євросоюзу.

Михайло ЮРЧЕНКО
для «Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua