"Рівне бере інтелектом"

Інна ОМЕЛЯНЧУК
15 грудня 2012

ЗНАЙ НАШИХ!

Гра го стала тією родзинкою, за якою місто впізнають у Європі

Успіхи в престижних міжнародних турнірах, 13 чемпіонів України, три чемпіонських титули першості Європи — це далеко не повний перелік здобутків вихованців школи інтелектуальних ігор Рівненського палацу дітей та молоді. Саме тому масштабний загальноміський проект «Інтелект Рівного» стартував на базі цього позашкільного закладу.

 Юні інтелектуали — чемпіони Європи в різних вікових категоріях із керівником центру Віктором Шевчуком. Фото автора

— В його основу покладено розвиток інтелектуальних ігор — го, сьоги, рендзю, отелло. Всі вони родом зі Сходу — Китаю, Японії, Кореї. А ми ж із вами добре знаємо, що являє собою східна цивілізація, котра розвивається надшвидкими темпами, — розповідає начальник управління освіти Рівненського міськвиконкому Василь Харковець. — За нашими спостереженнями, діти, які грають в інтелектуальні ігри, й за рівнем загального розвитку випереджають своїх однолітків.

Одне слово, концепція загальнодержавної програми розвитку шахів в Україні «Інтелект нації» на 2012—2020 роки тільки з’явилась, а рівненська школа інтелектуальних ігор уже відзначила своє 20-річчя, успішно трансформувавшись у ресурсний центр. До слова, всі його випускники — як правило, студенти-бюджетники КПІ: звісно, наші традиційні шахи для них «квіточки».

— Ми маємо власну концепцію формування інтелекту, що передбачає участь великої армії волонтерів, — каже керівник центру Віктор Шевчук. — Річ у тім, що діти досягали успіху, лише коли їх підтримували батьки. І саме батьки та старшокласники будуть тими волонтерами, які залучатимуть до інтелектуальних ігор дітвору. Погодьтеся, в нас не так багато проектів, які об’єднують батьків і дітей. Тут сміливо можна розпочинати вже з трьох років: адже корейці, китайці та японці грають у го, вважайте, з пелюшок.  Нині ці ігри стають дедалі популярнішими в Європі: це і тренування інтелекту, й спосіб проведення дозвілля та спілкування навіть без знання іноземної мови.  

Рівненська школа інтелектуальних ігор уже сьогодні найсильніша в Європі. Це та родзинка, за якою нас, власне кажучи, ідентифікують.

Юні рівненські інтелектуали були учасниками Всесвітніх ігор з розумових видів спорту в Китаї та чемпіонатів світу, де поки що зупинилися на почесній четвертій сходинці. Тобто зі Сходом ми поки що не конкуруємо,  хоча маємо таку мету.

Окрім особистого розвитку, інтелектуальні ігри — ще й можливість побачити  інші країни: приміром, 10-річний чемпіон Європи Валерій Крушельницький об’їхав уже 11 країн.

ДОВІДКА "УК"

Го — старовинна китайська стратегічна настільна гра для двох гравців, найпоширеніша в країнах Східної Азії. З’явилася в Китаї понад дві, а за деякими джерелами — чотири тисячі років тому. В Японії, де гра найбільше розвинулася  протягом останніх століть, вона є частиною традиційної культури і сприймається як гра самураїв. Саме з Японії го поширилася на Захід у другій половині ХХ століття.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua