"Рівненщина: щоб бути готовими до землетрусів"

Олег ГРОМОВ
18 червня 2015

На Рівненській АЕС уперше серед підприємств атомної енергетики створено систему сейсмомоніторингу.

Після жахливої аварії на атомній електростанції «Фукусіма» в Японії, яка сталася через потужний землетрус, весь світ почав по-іншому дивитися на забезпечення безпеки на цих об’єктах. Так МАГАТЕ, який є контролюючим органом для атомних станцій, зобов’язав ці підприємства впровадити інформаційну систему сейсмічного моніторингу.

Задля вирішення цього питання в Україні було розроблено Комплексну (зведену) програму підвищення рівня безпеки енергоблоків атомних електростанцій. Першим підприємством, яке запровадило подібну систему сейсмомоніторингу, стала Рівненська АЕС, де було втілено в життя технологію фіксації коливань земної кори. Її розробниками стали АТ «Банкомзв’язок» спільно з Інститутом геофізики НАН України.

Створення цієї системи розпочалося у листопаді 2013 року і закінчилося у травні цього року. У результаті було споруджено 5 свердловин глибиною до 90 метрів та встановлено 6 датчиків сейсмометрів для реєстрації підземних поштовхів у 90 населених пунктах Рівненської та Волинської областей, які знаходяться навколо АЕС.

За словами головного інженера АТ «Банкомзв’язок» Сергія Кухтарова, така система забезпечує реєстрацію сейсмічних подій, проводить первинну оцінку їх параметрів у режимі реального часу та локалізує ділянки найбільш небезпечних територій.

«Така система не належить до класу «для оперативного оповіщення». У результаті її експлуатації формується карта сейсмічності, яка буде постійно корегуватися. Отримана інформація дозволить розраховувати сейсмічні навантаження для існуючих та проектних будівель. Ця система відповідає європейським стандартам», — вважає Сергій Кухтаров.

За словами інженера-конструктора АТ «Банкомзв'язок» Артема Крамаренка, у разі виникнення перших достовірних ознак сейсмічної активності, датчики системи миттєво передають отримані показники на засоби фіксації та обробки інформації через мережу передачі даних автоматизованої системи контролю радіаційної обстановки (АСКРО). «Після обробки та аналізу даних здійснюється контроль місцевої сейсмічності, створюються карти епіцентрів землетрусу, оцінюються можливі впливи на стабільність роботи об’єкта», — резюмує він.

А як вважає генеральний директор Рівненської АЕС Павло Павлишин, уперше на їх підприємстві спеціалісти мають нагоду відслідковувати та оцінювати сейсмічні події у всьому світі. «Особливо важливою для України в цьому аспекті є зона Вранча, яка розташована у Південних Карпатах Румунії і є небезпечною щодо сейсмічної активності  для багатьох регіонів України», — зазначає він.

Слід зазначити, що компанія «Банкомзв’язок», яка є відомим на ринку гравцем зі створення ефективних комплексних рішень та продуктів з управління інформацією, виграла відкритий тендер на постачання та монтаж такої системи реєстрації сейсмічних подій.

Побудова цієї унікальної системи є першим кроком до створення всеукраїнської сучасної мережі сейсмічного моніторингу за об’єктами атомної промисловості у повній відповідності із європейськими стандартами.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua