"Рівненська золота рибка"

Інна ОМЕЛЯНЧУК
17 червня 2015

Голова Млинівської райдержадміністрації Алла Черній не шкодує, що змінила університетську аудиторію на рідний район. Фото надане автором

Головою його райдержадміністрації рік тому стала Алла Черній — депутат обласної ради, кандидат політичних наук. Ця тендітна жінка не злякалася ні анонсованої управлінської реформи (пригадуєте, вже тоді мали зникнути адміністрації?), ні відстані (вона щодня їздить на роботу з Рівного за 50 кілометрів). Адже це її рідний район, у якому народилася й виросла, — ось головна мотивація. Тож відклала вбік майбутню докторську дисертацію й легко змінила університетську аудиторію на господарський майданчик.

«Ми подивилися на район іншими очима: щоб навіть за нинішньої скрути знайти резерви для зростання, — коментує лідерство в загальнообласному рейтингу Алла Черній. — Зрозуміло, що бізнес є бізнес, і найкраща допомога від влади — не заважати йому. Однак усвідомили й інше: якщо не матимемо спільного з бізнесом бачення ситуації, не зможемо вибудувати стратегію розвитку району».

Скажімо, Млинівське птахопідприємство купує молодняк курчат у Польщі за валюту, а її курс істотно виріс. Тут мало чим можна зарадити.  Та керівництво району запропонувало підприємству взяти в оренду більше землі, і там погодилися. Район отримав і податок на землю, і обсяги продукції, не втратив робочих місць. Ось так детально тут аналізують  ситуацію з кожним з інвесторів.

Так само наполегливо у Млинівській райдержадміністрації працювали над погашенням боргів із зарплати, податкового боргу. Міркували так: як можемо говорити про патріотизм на сході, якщо його немає тут, у тилу? Невже за спинами хлопців приховуватимемо податки? І цей моральний аспект зробив свою справу: боргів із зарплати в районі немає зовсім, податковий борг істотно скоротився.

А ще навели порядок із землею, зокрема почали чітко відстежувати терміни продовження договорів оренди у сільських радах. Адже раніше там частенько виникали «розриви».

«Ми сказали сільським головам: якщо кілька місяців у вас немає надходжень від оренди землі, отже ви ці кошти кладете в кишеню. І застерегли: через засоби масової інформації оприлюднюватимемо, скільки доходів отримали сільські ради і скільки витратили на розвиток територій. Публічність спрацювала: ще торік 15 сільських рад із 29 та Млинівська селищна не виконували бюджетів — тепер таких лише 6, і це ті, які справді не спроможні їх виконати», — каже Алла Черній.

 Але, на її думку, скоро й тут ситуація зміниться, адже реформа базового рівня передбачає утворення на території району трьох потужних фінансово спроможних громад. Тому цілком очевидно, що нинішня ситуація зробила Млинівський район сильнішим: у ньому є сільські ради, що мають на рахунках понад мільйон гривень, і ці кошти тепер працюють на громади. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua