"Рівненський татамі поза конкуренцією"

Інна ОМЕЛЯНЧУК
4 вересня 2012

СИЛЬНІ ДУХОМ.  У першому місці, яке впевнено посіли на ХІV Паралімпійських іграх у Лондоні  українські дзюдоїсти, надто помітний внесок вихованців Рівненщини. Судіть самі: в «золотій» команді семеро атлетів, і п’ятеро з них — вихованці Рівненського обласного центру з фізичної культури і спорту інвалідів «Інваспорт». Четверо з них здобули олімпійські медалі: у Давида Хорави та Олександра Косінова — «золото», у Юлії Галинської та Наталії Ніколайчик — «бронза». До того ж, старший тренер збірної України з дзюдо серед спортсменів з вадами зору заслужений працівник фізичної культури та спорту України Михайло Романкевич (він особистий тренер усіх рівненських атлетів) — теж рівнянин.

Коли область урочисто проводжала свою гордість і надію на Паралімпіаду, Михайло Романкевич був небагатослівним. Сказав лише, що тримає кулаки за всіх своїх вихованців. Так, він, безперечно, знав, що наші дзюдоїсти — з найсильніших на планеті, але тривоги та хвилювання приховати не міг.

А тут, у Рівному, з нетерпінням очікували на кожен виступ. У скромному приміщенні «Інваспорту» зробили навіть оригінальний стенд, на якому розписали за датами кожен день змагань рівнян. У понеділок уранці керівник центру Віктор Кучер урочисто вивів червоним кольором ще одну одиницю — біля прізвища Олександр Косінов (перше місце!). Поряд, у залі важкої атлетики, в цей час тренувалася мама Юлії Галінської Галина (про обох, до речі,  «УК» вже розповідав).

— Наша Галя тепер не знає, де подіти 400 тисяч гривень, які Юлії виплатить держава, — жартують колеги-спортсмени.

— Гроші грішми, а за дочку радію. Зрештою, не кожен у 23 роки такі гроші власною працею заробить. А Лондон для Юлі фартовий: торік на чемпіонаті Європи  вона там посіла перше місце, тепер ось — олімпійська «бронза».

Вловлюю гордість в очах мами, якій вистачило сил і терпіння перетворити слабкість дочки на її велику силу. Бо ці люди черпають життєву енергію й волю до перемог із… власної слабкості. Не змирилися зі словом «інвалід», а вирішили довести собі і всім навколо: можемо не гірше від інших! І довели!



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua