"Різні види древніх предків людей схрещувалися майже 700 000 років тому"

25 лютого 2020

Історія еволюції людини розкриває нові таємниці. Гени скам'янілостей показали, що неандертальці та денисовці спрарювалися із загадковою групою вимерлих людей, що жила в Азії. Тепер вчені вважають, що предки всіх трьох відомих науці груп, змішувалися принаймні двічі з невідомими вимерлими гомінідами. Один із кандидатів-партнерів: Homo erectus, рання людина, яка покинула Африку майже 2 мільйони років тому, поширилася по всьому світу, і могла спарюватися з пізнішими предками людини.

Людські предки спарювалися із Homo erectus з Яви 700 тисяч років тому.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Неандертальців, які прийшли з Європи, знайшли в алтайській печері

Загальні предки неандертальців і денисовців схрещувалися з більш ранніми видами людей приблизно сімсот тисяч років тому. До такого висновку, як повідомляє «Урядовий кур’єр», посилаючись на іноземні ЗМІ, прийшли вчені з Сполучених Штатів Америки, які вивчили особливості ДНК стародавніх і сучасних людей.

На те, що наші далекі предки схрещувалися з ранніми примітивними видами Homo близько 700 000 років тому, вказує генетичний слід, який виявляється не тільки у викопних рештках древніх людей, а й у ДНК сучасних жителів Європи. Підтвердити це вдалося Алану Роджерсу з Університету Юти, який разом з колегами представив результати нового масштабного дослідження.

Роджерс використовував базу даних Simons Genome Diversity Project, інформацію з якої він порівнював з результатами аналізу ДНК сучасних жителів Великобританії і Франції. У проєкті були використані також дані, отримані за підсумками аналізу ДНК представників народу йоруба (Західна Африка).

«Ми виявили кілька загальних ділянок геному. Такі ж генетичні особливості є в матеріалі з Денисової печери, а також у фрагментах ДНК, які вдалося виділити з кісток у печері Віндія (Хорватія). Йдеться про гени примітивних видів Homo – наприклад, людини прямоходячої. Денисовці і неандертальці схрещувалися з представниками цього архаїчного виду приблизно сімсот тисяч років назад», – розповідає Роджерс.

Таким чином вчені зробили висновок, що предки неандертальців та денисців, яких вони називають неандерсованцями, взаємодіяли із «надархаїчною» популяцією, яка відокремилася від інших людей майже 2 мільйони років тому. Ймовірно, кандидатом є ранній представник нашого роду, таких як H. erectus або один із його сучасників. Змішування, швидше за все, відбулося за межами Африки, тому що тут виникли неандертальці та денисовці, і це могло відбутися принаймні 600 000 років тому.

«Я думаю, що суперархаїка була в першій хвилі гомінідів, які покинули Африку», – говорить Алан Роджерс.

«Вони залишилися в Євразії, значною мірою ізольовані від африканців, майже 700 000 років тому, коли неандерсованці покинули Африку і вступили з ними у взаємодію».

Як уже повідомляв "Урядовий кур'єр" у вічній мерзлоті знайшли комаху, що пережила льодовиковий період. Вік унікального комахи понад 30 тисяч років. 

Орест ГОРЯНСЬКИЙ
для «Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua